Makedonien är ett av de första länderna som flyktingar och migranter passerar på Balkanrutten. Foto: TT

Bråk vid gränsen när Makedonien började sätta upp stängsel

Uppdaterad
Publicerad

Polis drabbade samman med flyktingar och migranter när Makedoniens militär under lördagen började sätta upp ett gränsstängsel mot Grekland. Landet försöker sedan ett par veckor tillbaka hindra migranter med ekonomiska skäl från att ta sig vidare till EU.

En grupp personer som är fast vid gränsen mellan Makedonien och Grekland attackerade på lördagen makedonsk polis med stenar i frustration över att inte få komma in i landet. Samtidigt började Makedoniens militär bygga ett tre meter högt metallstängsel längs med landets södra gräns. Polisen svarade med att använda tårgas och chockpistoler mot flyktingarna och migranterna som skanderade ”öppna, öppna”.

Bara syrier, afghaner och irakier får passera

Makedonien stoppar sedan ett par veckor tillbaka alla som anses vilja komma till EU för att förbättra sin levnadsstandard vid gränsen och låter dem inte komma in i landet. Människor från bland annat Iran, Marocko, Bangladesh och Pakistan blir tillsagda att vända tillbaka, men hundratals stannar ändå och försöker ta sig vidare.

Sedan Ungern stängde sin gräns med Serbien går den så kallade Balkanrutten från Grekland via Makedonien, Serbien, Kroatien och Slovenien till Österrike, Tyskland och vidare norr. Makedonien, Kroatien och Serbien började alla skilja flyktingar som anses ha asylskäl från migranter med ekonomiska skäl efter att Slovenien meddelade att man skulle börja göra det.

Marockan fick svåra brännskador

Lördagens kravaller startade när en marockansk man som inte tilläts passera gränsen fick svåra brännskador efter att ha försökt klättra upp på ett tåg. 22 poliser skadades i sammandrabbningen som avtog efter en timme.

Den makedonska regeringens talesperson säger att gränsen, trots stängslet, kommer fortsätta att vara öppen, men bara för vissa grupper – de som kommer från Irak, Afghanistan och Syrien.

– Vi kommer låta människor som kommer från krigsdrabbade områden passera, precis som vi har gjort hittills, säger Aleksandar Georgijev.

Metallstängslet ska se till att de riktas om till mottagningscentrum och blir registrerade.

Protester mot nya reglerna

Sammanlagt finns 1.500 personer som bedömts vara migranter med ekonomiska skäl kvar vid makedonsk-grekiska gränsen. I torsdags försökte omkring 200 av dem riva upp taggtråd som redan finns på plats och nyligen sydde flera iranier igen sina läppar i protest mot att de inte fick komma in i Makedonien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.