Foto: TT

C-H Hermansson död

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare partiledaren C-H Hermansson har avlidit 98 år gammal.

C-H Hermansson var partiledare för Sveriges kommunistiska parti och senare Vänsterpartiet kommunisterna mellan 1964 och 1975.

Skolgång i Sundsvall

Hermansson föddes i Bollnäs 1917 och familjen flyttade 1924 till Sundsvall där Hermansson gick i skola. Det var också då som det politiska intresset vaknade. Hermansson var 13 år då skotten i Ådalen föll.

I en intervju i SVT 1973 berättade Hermansson om den tiden; ”Jag minns, jag var i Härnösand den helgdan som militären mördade fem människor i Lunde, fem demonstranter. Det var första gången som jag stod och läste på ett sånt här telegram i ett depesch-fönster och jag minns den djupa tystnaden och alla människor som stod där. Sen minns jag också från dagarna efteråt när vi satt i klassrummet i skolan som vette mot Köpmangatan i Sundsvall där den stora demonstrationen gick fram, vi tyckte aldrig den tog slut. Det var en stark vrede bland arbetarna mot morden.”

Engagerade sig politiskt

Hermansson gick med i den socialdemokratiska ungdomsklubben Frihet i Sundsvall. Tiden präglades av kamp mot den framväxande nazismen. 1937 flyttade han till Stockholm för vidare studier.

Mer självständigt

När Hermansson blev partiledare för Sveriges kommunisktiska parti 1964 så var partiet lojalt med kommunistpartiet i Moskva. C-H Hermansson bidrog till att göra partiet mer självständigt och tog bland annat starkt avstånd från Sovjetunionens krossande av den tjeckiska reformrörelsen 1968.

C.H Hermansson sörjs närmast av sina två döttrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.