Läs chatten om skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 100.000 svenskar lever i livslång skuld. Skuldrådgivaren Anna M. Nilsson svarade på läsarnas många frågor.

Moderator: Då hälsar vi er välkomna till chatten.Ställ era frågor till skuldrådgivaren Anna M. Nilsson, som försöker hinna med att svara på så många frågor som möjligt, mvh Alban Friberg, SVT

Nalle37: Hur hanterar man stora lån hos banken när man blivit arbetslös?

Evighetsgäldenärer

Anna M Nilsson: Det är bra att ta kontakt med fordringsägarna, banken i ditt fall, och förklara situationen. Ju tidigare du gör det desto bättre. Ofta kan man hitta en lösning där. Sedan kan du alltid kontakta budget- och skuldrådgivaren i din kommun för att få hjälp.

sven: Hur får man skuldsanering om man är gift?

Anna M Nilsson: Skuldsanering ansöker du om hos Kronofogden, som sedan fattar beslut i ärendet. I beräkningarna tar man hänsyn till hela hushållet, dvs även make/maka.

snillet: Har man laglig rätt att få skuldsanering om man tillhör dessa evighetsgäldenär ?

Anna M Nilsson: Nej, inte per automatik. För att få skuldsanering är ett av kriterierna att man inte ska kunna bli skuldfri på egen hand inom rimlig tid. Det ligger oftast nära till hands att man uppfyller det kriteriet om man räknas som s k ”evighetsgäldenär”. Men Kronofogden tittar även på annat i sin bedömning. Det bästa är att skicka in en ansökan och få ett beslut från dem. Du kan få hjälp att göra ansökan via budget- och skuldrådgivaren i din kommun.

Utfattig: Hej . Är existensminimum samma om man får skuldsanering som när man har soc bidrag?

Anna M Nilsson: Nej, det skiljer lite mellan normerna. Kronofogden och Socialtjänsten har olika grundbelopp i sina normer och tar också hänsyn till olika saker i sin bedömning. Kronofogdens norm ligger vanligtvis något högre än Socialtjänstens norm.

Moderator: Många frågor strömmar in, försök skriva så kortfattat som möjligt, så hinner Anna M. Nilsson svara på fler frågor, tack.

Karin: Om man godkänner lån till extremt höga räntor bäddar man för problematiken att fler hamnar i skuldfälla. Hur ser du på ockerräntor som finns på snabblån? Förr var det inte lagligt att lura människor med finstilt. Finns det något sätt att förhindra denna typ av marknadsföring?

Anna M Nilsson: Extremt höga räntor är ett problem och Konsumentverket jobbar aktivt med att försöka komma till rätta med detta. De har bland annat polisanmält två företag (2013) men det är svårt eftersom det saknas rättspraxis på området.

Micke: Måste man har godman om man får skuldsanering?

Anna M Nilsson: Nej, det finns inga sådana krav.

tobias: Om man gått gymnasiet och haft lån från CSN, går det på nåt sätt att få lånet avskrivet? Har haft lånet i snart 9 år, har kvar 50000 kr att betala, och det ska ske inom 2 år. Tack.

Anna M Nilsson: Det är svårt att gå in på detaljer i enstaka fall här i chatten. Det bästa är om du kontaktar budget- och skuldrådgivaren i din kommun så kan de hjälpa dig. Eller ta direkt kontakt med CSN. Reglerna kring avskrivning hos CSN är dock ganska hårda.

Nettan: Jag har en skuld på ett kreditkort på 40 tusen. Hur kan jag enklast betala av min skuld. Känner att just nu finns inte pengar att betala in skulden. Hur gör jag?

Anna M Nilsson: Förslaget är att du gör en budget, genom att t ex ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare, och på så sätt ser vilka möjligheter du har att komma igång med en månatlig avbetalning av krediten.

Kent: Vore det inte bra om kronofogden som myndighet informerade de som har haft skulder lång tid möjligheten om skuldsanering?

Anna M Nilsson: Jag vet att Kronofogden försöker ta upp om möjligheten till skuldsanering i de allra flesta kontakter de har med skuldsatta. Det är också bra nu när media uppmärksammar problemet så att fler vår veta att möjligheten finns!

cane: Varför finns ingen möjlighet för husägare (utan barn) att få skuldsanering trots att det är bevisligen svart på vitt billigare för vissa (flera) att bo kvar i sin fastighet än att vara tvungen att med förlust sälja hus och hem, flytta in till en lägenhet och dra på sig högre bostadskostnader?

Anna M Nilsson: Det finns inga allmänna krav på att man måste bo i lägenhet, d v s inte kan bo i egen fastighet, för att få skuldsanering. Kronofogden bedömer från fall och till fall. Skulle fastigheten däremot vara lågt belånad och ha ett övervärde, då kan det påverka möjligheten att få skuldsanering.

Ekbul58: Jag har blivit väldigt illa bemött av skuldrådgivare flera gånger i min kommun..går det att gå direkt via Kronofogdemyndigheten?

Anna M Nilsson: Åh så tråkigt att höra att du har blivit illa bemött av din budget- och skuldrådgivare! Om det finns flera rådgivare kanske du kan gå till en av de andra? Eller påtala detta till närmaste chef. Det är viktigt att man rätt hjälp! Det går att göra ansökan direkt via Kronofogden, man behöver inte gå via en budget- och skuldrådgivare. Många gör dock det, eftersom det kan vara en svår process att klara själv.

Esther: Vad innebär existesminimum?

Anna M Nilsson: Kronofogdens existensminimum är det du får ha kvar vid skuldsanering eller löneutmätning. För 2015 är beloppet 4 675 kr/månad för ensamstående. Där till läggs hyra, ev arbetsresor, barnomsorg, sjukdomskostnader mm.

Hjälp: Vad kan man inte söka skuldsanering för? Böter? Csn?

Anna M Nilsson: När du söker skuldsanering ingår alla skulder som finns vid ansökningstillfället. Studielån ingår till den del som har förfallit, d v s som du har fått betalningsavier på. CSN är den enda skuld du kan ha kvar till viss del efter en avslutad skuldsanering.

Skuldsatt: Vet du om och när nya humanare skuldsanerings regler ska inträda?

Anna M Nilsson: Det har varit två utredningar på ämnet som blev klara under 2013/2014. I de fanns en hel del förslag, men ännu har inget av dessa blivit verklighet. Förhoppningsvis kommer inom kort ett förslag med några förslag till förändringar men svårt att säga när.

Benny: Kan man få hjälp av kommunens skuldrådgivare om man har Soc bidrag?

Anna M Nilsson: Absolut. Det finns inget direkt krav att du ska ha en inkomst för att t ex söka skuldsanering.

Moderator: Många frågor kommer in, vi kör på till klockan 19.

Kalle: Skrivs skulder av efter vissa år hos kronofogden ???

Anna M Nilsson: Vissa statliga skulder, som t ex TV-avgift och skatteskulder, preskriberas (skrivs av) efter 5 år. Alla privata skulder kvarstår dock till dess att de är slutbetalda.

Palle: Om man levt utomlands och inte kunnat nås under ett antal år faller inte möjligheten att driva skulden hos kronofogden då?

Anna M Nilsson: Nej, Kronofogden kan fortfarande driva in skulden, så länge den inte är slutbetald.

Uffe: Hejsan har skuldsanering till och med maj månad -15,hur länge efter min skuldsanering kan jag ansöka om bensinkort m.m.

Anna M Nilsson: Månaden efter skuldsaneringen är slutförd försvinner din betalningsanmärkning. Det är oftast anmärkningen som gör att man inte kan få t ex bensinkort.

Nordan: Finns det risk att man blir registrerad om man söker skuldsanering och får avslag

Anna M Nilsson: Vet inte riktigt vad du menar med registrerad, men du får ansöka om skuldsanering så många gånger som helst. Får du avslag kan du söka flera gånger.

Lennart W Nord: Finns det en preskriptionslag?

Anna M Nilsson: Ja, Preskriptionslag (1981:130). Finns t ex på notisum.se.

Karin: Har alla kommuner budget- och skuldrådgivare?

Anna M Nilsson: Ja enligt lag ska alla kommuner erbjuda budget- och skuldrådgivning. Oftast finns de på plats i kommunen, eller så köps tjänsten av en grannkommun.

40-talist: Efter kk för 23-år sedan skall jag nu påbörja en skuldsanering på 5-år. Vad händer om jag blir akut sjuk? Jag är 67-år

Anna M Nilsson: Om något händer under en pågående skuldsanering, t ex att man blir sjuk, är det viktigt att ta kontakt med din handläggare hos Kronofogden eller din budget- och skuldrådgivare i kommunen, så kan en omräkning av betalningsplanen ske.

Pege1111: Hej har väl direkt ingen fråga men jag har varit skuldsatt i över 20 år och är nu inne på mitt 4:e är med skuldsanering. Och jag måste säga att de har varit fantastiska på skuld saneringsteamet på Kronofogden och även >Familjeslanten i Gävle som hjälpt mig med allt äntligen ser jag ett ljus för mig o min dotter.

Per: Är det några statliga saneringslån på gång? Själv skulle jag kunna komma ikapp o betala mina skulder som ligger hos bla fogden om man fått låna till det men har man anmärkningar så är man ju helt körd i det här landet.

Anna M Nilsson: Som vi vet nu är det inte några statliga saneringslån på gång. Det fanns som ett förslag i en utredning som blev klar under fjolåret. Förhoppningsvis kommer det i framtiden. Finland har en liknande lösning och den verkar vara ett bra alternativ.

Skånepåg: Skuld som varit hos fogden och nu är tillbaka hos inkassobolag. Kommer den tillbaka till fogden vid sanering?

Anna M Nilsson: Vid en skuldsanering ingår alla dina skulder, oavsett om de finns hos inkassobolag eller ligger hos Kronofogden. Även privata skulder omfattas.

Moderator: Vi kör på i 10 minuter till, Anna skriver så tangentbordet glöder för att svara på så många frågor som möjligt!

tob: Varför kan man inte få skuldsanering en andra gång?

Anna M Nilsson: Skuldsaneringslagen ger idag väldigt få möjligheter att få skuldsanering en andra gång. Det är en sådan chans till nystart som man i dagsläget bara kan få en gång.

Cissi: 300 tusen är det tillräckligt för söka skuldsanering?

Anna M Nilsson: Det Kronofogden tittar på i sin bedöming är totalskulden i förhållande till vad du kan betala per månad enligt existensminimum. De tittar alltså inte enbart på en viss skuldsumma.

Nilsson: Om man under ett par år inte fått några påminnelser på en skuld, är skulden/fordran då preskriberad? 

Anna M Nilsson: Fordringsägaren ska göra preskriptionsavbrott, d v s påminna om skulden, inom vissa intervall. För de flesta skulder är det 3 år som gäller men för t ex skuldebrev är det 10 år. Om fordringsägaren inte gör det i rätt tid så kan du hävda att skulden är preskriberad.

Martin: Vad händer om man har skuld och man dör innan man betala hela skuldet?

Anna M Nilsson: Man ärver inte skulder, så om man dör så tas skulden upp i dödsboet.

matilda: Kan man kontakta Kronofogden direkt och med dem göra upp en avbetalningsplan?

Anna M Nilsson: Kronofogden gör inte avbetalningsplaner. Vill man göra det ska man kontakta fordringsägaren/inkassobolaget direkt. Där kan budget- och skuldrådgivaren  också hjälpa till.

Vicke: Finns det minimum gräns för att få skuldsanering

Anna M Nilsson: Nej, det finns inte någon minimigräns vad gäller totalskuld för att få skuldsanering.

Moderator: Nu avslutar vi alldeles strax chatten. Alla frågor hann inte besvaras, men det går att vända sig till sin kommuns budget- och skuldrådgivare för hjälp med dina frågor.

Bil: Trafiksäkerhets föreningen räknas den som skatteskuld och avskrivs efter 5 år? 

Anna M Nilsson: Nej, den räknas inte som en statlig skuld. Den preskriberas inte efter 5 år.

Bengt S.: Har fått svar på ALLA mina frågor genom att läsa dina chatt-svar! Hjärtligt tack! 

Blackout: Kan jag hjälpa min mamma att få skuldsanering? Hon har varit skuldsatt så länge jag kan minnas 20-25år..... Ska detta helvete för henne aldrig ta slut? Hon kommer aldrig att kunna betala skulderna så länge hon lever.

Anna M Nilsson: Ja, det är bra att ha ett stöd i denna process, som ibland kan vara jobbig. Att som närstående hjälpa till är jättebra. Dock måste din mamma själv medverka/vara delaktig i ansökan och skriva under innan den skickas in.

Anna M Nilsson: Tack för alla era frågor! Ta kontakt med budget- och skuldrådgivaren i er kommun så kan de hjälpa er vidare.

Mvh

Anna Nilsson

Budget- och skuldrådgivare, Bodens kommun

Moderator: Då avslutas chatten med Anna M. Nilsson nu. Tack för visat intresse, hela chatten kommer att läggas upp på svtnyheter.se /mvh Alban Friberg, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Evighetsgäldenärer

Mer i ämnet