Dansk regering vill ha gränskontroll

Publicerad

Vill undvika konflikt med Schengenavtalet.

Dagen efter att Kristian Jensen, från borgerliga Venstre, formellt tog över som Danmarks nye utrikesminister besökte han sin ministerkollega i Tyskland och informerade om regeringens planer för gränskontroll.

– Även om vi önskar en skärpt kontroll som ett skydd mot kriminalitet och människosmuggling är det viktigt att det sker inom ramarna för de gemensamma spelreglerna, alltså inom Schengen, säger Kristian Jensen till Ritzau.

När Venstre satt i regeringen 2011 infördes, med stöd från Dansk Folkeparti, en förstärkt gränskontroll som visade sig vara i strid med Schengenavtalet. Det vill regeringen undvika den här gången.

– Vi ska föreslå något som följer reglerna och det ska göras i dialog med både Bryssel och EU-kommissionen, men också våra grannländer, säger Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.