Foto: AP

Darth Vader går till val i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Darth Alekseyevich Vader kan behöva kraften på sin sida mer än andra kandidater i det ukrainska parlamentsvalet.

Valkampanjerna är i full gång inför söndagens extrautlysta parlamentsval i Ukraina. En som sticker ut i mängden är Darth Alekseyevich Vader.

I full Star Wars-mundering åker han runt på Kievs gator i en svart kampanjbil, som han kallar ”sin helikopter”, omgiven av stormtrooper-soldater och vit rök. 

Har bytt namn formellt

Tidigare hette kandidaten Viktor Shevchenko. Men har tar sitt uppdrag på så stort allvar att han nu har gjort ett formellt namnbyte. Han lovar att göra Ukraina till ett ”galaktiskt imperium”, och säger till nyhetsbyrån AP att hans främsta mål att datorisera all statlig verksamhet i landet.

Enligt AP skanderade Darth Alekseyevich Vader att han ska vinna kriget mot separatistiska rebeller i östra Ukraina och ta tillbaka Krim-halvön. Han planerar att bygga ”en militär rymdstation” som ska ”skydda hela Ukrainas territorium”.

Dåliga utsikter

Opinionsundersökare tror inte att Darth Alekseyevich Vaders parti – som också har Stephan Chewbacca på sin lista -  har någon stor chans att ta sig in i parlamentet på söndag. Men de väljare som stöter på kandidaten är idel entusiastiska.

Trots löftet om att öka transparensen inom politiken, vägrar Vader att visa sitt eget ansikte. Något som hindrade honom från att rösta i presidentvalet tidigare i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.