Förbundsordförande Cecilia Fahlberg från Unionen meddelar utanför SAS Huset på Kastrups flygplats vid 05.30-tiden på måndagsmorgonen att avtalet för de svenska kabinanställda är klart. Foto: Scanpix

Här är facken som förhandlade med SAS

Uppdaterad
Publicerad

SAS gick till intensiva förhandlingar med åtta fackförbund från Norge, Danmark och Sverige. Efter förhandlingar på övertid gick fackförbunden med på nedskärningar.

SAS utgångspunkt var att alla fackförbund skulle acceptera nya avtal innan styrelsen kan ta ställning till om SAS kan leverera den besparing som krävs för få lånegarantier.

CAU (Cabin Attendants Union), Danmark – har skrivit på

Danska kabinanställdas förbund.

SAS

Var det sista fackförbundet som accepterade ett besparingsavtal, bland annat med förändrad arbetstid från 44 till 47,5 timmars arbetsvecka.

Norsk kabinförening (NKF), Norge – har skrivit på

Norska kabinanställdas förbund.

Norsk flygerförbund, Norge – har skrivit på avtal

Norskt pilotförbund.

– Piloterna har sträckt så långt det över huvud taget är möjligt, säger Jens Lippestad, ordförande för de norska SAS-piloterna till TT.

SAS Norge Kabinförening (SNK), Norge – har skrivit på

Norska kabinanställdas förbund.

–  Det är inget bra avtal. Ingen är nöjd, säger ordförande Anneli Nyberg till NTB i natt.

Den svåraste frågan att förhandla om var lönen.

– Den går ju rätt ner i plånboken till alla anställda.

Unionen, Sverige – skrev på avtal tidigt i morse

Svenska kabinanställdas förbund.

Unionens Cecilia Fahlberg säger till SVT Nyheter att hon är missnöjd över att facket backat i förhandlingarna och att SAS skött förhandlingarna väldigt illa.

– Jag är ganska kritisk till den process som varit och att man uttrycker att man måste komma ned på vissa nivåer. Det handlar om att folk måste orka arbeta. Det är tufft att arbeta i luften, säger hon.

Svensk pilotförening (SPF), Sverige – har skrivit på

– Vi har gjort på i princip alla områden som lön, pension och tjänstgöring. Vi har levererat kostnadsänkningar på cirka 30 procent. På lönesidan reducerar vi med en månadslön per år. Vi har sänkt traktamenten med 20 procent och vi ökar arbetstiden, säger Robert Gustafsson till SVT Nyheter tidigt i morse.

Dansk pilotförening, Danmark – har skrivit på

– Pilotföreningarna visar ett stort ansvar vid att skriva under avtalet, att de lever upp till de krav som ligger. Det är riktigt positivt, säger föreningens danska presschef Trine Kronman-Mikkelsen till Ritzau.

– Vi ser fram till att få de sista på plats, säger hon med hänvisning till att det fortfarande är två kabinpersonalsförenignar som förhandlar om avtalen.

Parat Luftfart, SAS Scannor flygerforening (SNF), Norge – har skrivit på

Norskt pilotförbund.

– Vi har sagt ja till att gå med på de besparingar som måste göras, sa Jan Levi Skogvang, til NTB tidigt i morse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet