Foto: TT

De sista kristna flyr Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Iraks näst största stad Mosul har tömts på kristna sedan de fått ett ultimatum att konvertera till islam, betala extra skatt eller dö.

Bakom befallningen står terrorgruppen Islamiska staten, som intog staden den 10 juni.

Majoriteten av människorna som bor i Iraks näst största stad Mosul är sunnimuslimer, men staden har också varit hem åt ett stort antal kristna. 2003 uppskattades den kristna befolkningen i Mosul vara cirka 35.000, men de senaste åren har den siffran minskat avsevärt. Sedan terrorgruppen Islamiska staten intog Mosul i mitten av juni och gick ut med ett ultimatum att alla kristna är tvungna att konvertera till islam, betala extra skatt eller dö så har nu de sista kristna flytt staden, uppger al-Jazeera.

Kyrkor och kloster attackerats

Den kristne irakiern Yatron Zaya Shmuel berättar i en intervju med Sveriges Radio att kristna familjers hem märkts med bokstaven N, som står för nasarah – Jesus från Nasaret. Även orden ”tillhörande Islamiska staten” ska ha sprejats på hemmen, och kyrkor och kloster attackerats. Zaya Shmuel bekräftar även att det ultimatum som ställts av Islamiska staten är det enda alterntivet om kristna vill bo kvar.

Terroriströrelsen IS

– Annars blir de avrättade, säger han till Sveriges Radio.

FN fördömmer

Under tisdagen fördömde FN:s säkerhetsråd förföljelsen av de kristna i Mosul, och dagen före fördömde även generalsekreteraren för Organisationen för islamiska samarbete (OIC), Iyad Ameen Madani, det som sker.

– Denna tvångsförflyttning är ett brott som inte kan tolereras, och praxis i den Islamiska staten har inget att göra med islam och dess principer som kräver rättvisa, frihet av tro och samlevnad, sade han i ett uttalande enligt al-Jazeera.

Fler än 600.000 människor beräknas vara på flykt i området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet