Protester mot lynchningen som spreds på internet. Foto: TT

Dödsdom för lynchning blir fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-åriga kvinnan stenades, kördes över och kastades slutligen i Kabulfloden.

Nu har en domstol i Afghanistan hävt dödsdomarna mot de fyra män som lynchade henne. Tre av dem får 20 års fängelse och en ett tioårigt fängelsestraff.

Kvinnan attackerades i mars på en gata i Kabul av en folkmassa som anklagade henne för hädelse. Bilder som visar hur hon blodig vädjar för sitt liv och lynchades spreds över internet och upprörde en hel värld.

Männen kastade stenar, sparkade och slog henne. De körde över henne med en bil för att slutligen slänga hennes sargade kropp i Kabulflodens leriga och smutsiga vatten.

49 personer gripna

49 personer greps, bland dem 19 poliser som fångats på bild när de inte ingrep under misshandeln. Vid sidan av de fyra män som nu fått strafflindring dömdes åtta män till 16 års fängelse i våras.

Den 27-åriga kvinnans bror säger till AFP att familjen inte var inbjuden till rättegången och att de fick information om strafflindringen via medier.

Ovanligt med demonstrationer

Lynchningen skedde utanför en moské, men uppgifter om vad som utlöste den går isär. En religiös ledare ska ha påstått att kvinnan bränt en koran, men de visade sig inte stämma.

Händelsen utlöste protester i ett land där demonstrationer är ytterst sällsynta och där kvinnors rättigheter systematiskt negligeras.

Afghanistans kvinnor

Afghanistan är det näst värsta landet i världen att vara mamma i. En av elva kvinnor dör under graviditeten eller under förlossningen.

I genomsnitt dör kvinnorna i Afghanistan innan de fyllt 50 år.

87 procent av kvinnorna upplever våld i hemmet.

Endast 13 procent av kvinnorna över 15 år kan läsa. Dubbelt så många pojkar som flickor går i skolan.

Källor: FN, Världsbanken och Amnesty.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.