Dödsolyckor med tåg ökar

Publicerad

Antalet döda i järnvägsolyckor ökar – trots att Trafikverket har ett uttalat mål om att de ska halveras till 2020.

Lokföraren Lennart Jansson säger att olyckorna är svåra att förhindra.

Mellan 2012 och 2013 ökade antalet döda i järnvägsolyckor från 96 till 109, och under första halvåret i år har 50 personer omkommit, enligt siffror som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Nio av tio dödsolyckor med tåg beror på att enskilda personer kommit upp på spåren och blivit överkörda. En stor del misstänks vara självmord.

Ska minska antalet olyckor med kameror

Trafikverket försöker minska antalet olyckor genom staket och kameraövervakning.

– Det kan vara där folk genar för att ta sig över järnvägen eller där folk tidigare har omkommit. Vårt mål är att ingen ska dö på järnvägen, säger Maria Hedqvist, handläggare på Trafikverkets trafiksäkerhetsenhet, till TT.

Mellan 100 och 150 miljoner kronor investeras fram till 2020 för att målet ska nås.

Lennart Jansson är lokförare och förtroendevald för fackförbundet Seko. Han säger att det är svårt att hindra olyckorna.

– Det är framför allt i städerna som Trafikverket sätter upp staket och kameror men ute i landet är ju spåret öppet. Jag utgår från att de gör vad de kan men det här är så klart ett stort problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.