27-åringen är doktorand vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Doktorand gripen – förberedde spridande av gift

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig doktorand vid Uppsala universitet har gripits misstänkt för bland annat försök till grov utpressning och förberedelser till spridande av gift. Ett av de ämnen han ska ha sålt klassas som kemiskt vapen.

27-åringen greps på onsdagsförmiddagen i sin bostad i Uppsala, efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Han är bland annat misstänkt för försök till grov utpressning alternativt medhjälp därtill. Enligt Uppsalapolisen är han också misstänkt för narkotikabrott, förberedelser till spridande av gift och brott mot lagen om krigsmateriel.

Tillslaget mot doktoranden

Klassas som kemiskt vapen

27-åringen har enligt polisen bedrivit handel på internet med droger och giftiga preparat, och i ett fall är han misstänkt för att ha skickat ett giftigt ämne som ett led i ett utpressningsärende.

Uppsalapolisen uppger på sin hemsida att ett av de farliga ämnen som doktoranden haft till försäljning finns en med på listan om kemiska vapen i lagen om krigsmateriel. Under dagen genomförs husrannsakningar på flera platser för att säkra bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tillslaget mot doktoranden

Mer i ämnet