Dömda för mordförsök på presidenten

Publicerad

En domstol i Ecuador har dömt sex poliser för mordförsök på landets president Rafael Correa.

Brotten skedde i samband med ett polisuppror mot försämrade lönevillkor för fyra år sedan. I oroligheterna – av ett svenskt ögonvittne beskrivet för TT som ”totalt krig” – dödades tio människor, och 274 skadades.

Correa hamnade i tumultet och flydde till ett sjukhus, som stormades av poliser. De dödade en av presidentens livvakter och höll presidenten kvar på sjukhuset i tolv timmar. När han lyckades fly med hjälp av en grupp elitsoldater, besköts den skottsäkra bilen.

Enligt åklagaren har de nu dömda poliserna fångats på film med vapen som de var redo att använda mot presidenten. De kommande dagarna väntas de få sina straff bestämda, och samtliga riskerar fängelse i åtta-tolv år.

2010 anklagade socialisten Correa politiska motståndare för att ha satt i gång upproret. Syftet var att genomföra en statskupp, hävdade han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.