Dollarn har blivit dyrare – något som på kort sikt kan gynna svenska näthandlare. Foto: TT

Dyr dollar kan påverka e-handel

Uppdaterad
Publicerad

Dollarn har blivit dyrare. Det kan svenska nätbutiker bli vinnare på – åtminstone på kort sikt.

Med en svagare krona blir det mindre gynnsamt att shoppa i amerikanska nätbutiker.

Kronan har under flera månader successivt försvagats mot dollarn. I mars kostade en dollar runt 6:30 kronor på valutamarknaden. För vanliga konsumenter innebar det en växlingskurs på cirka 6:70 kronor. Sedan dess har dollarn stigit med 14 procent mot kronan och nu får man på en bank eller ett växlingskontor betala över 7:55 kronor för en dollar.

– Jag tror att det kommer att påverka näthandeln. En anledning till att man köper från USA, Kina och andra länder är naturligtvis priset. Om dollarn stiger gynnar det den inhemska e-handeln i stället, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

Specialvaror

En annan anledning att handla på utländska sajter är att det finns ett annat utbud. Den som letar efter specialvaror kommer att fortsätta med det trots valutaförändringen, men får då betala mer, säger Arne Andersson, och nämner golfutrustning och delar till gamla amerikanska bilar som exempel på populära produkter.

Men samtidigt som det blir dyrare att handla när dollarn stiger pågår en annan utveckling som kan leda till att e-handeln från USA ökar, enligt Arne Andersson.

Tull och moms

– På fler och fler amerikanska sajter kan man nu välja att få priset inbakat med tull och moms. Då ser du precis vad det kostar. Många har tidigare avstått från att handla för att man tyckt att det är för krångligt, säger han.

Sajten känner genom IP-adressen av vilket land du surfar in från, och kan då ange ett totalpris. En del kunder chansar på att komma undan avgifterna genom att inte välja det alternativet, men de flesta måste ändå i slutänden betala.

– Om det är smidigt att handla kan sortiment väga tyngre än pris. Utlandshandeln kommer att öka, även om dollarn går upp eller ner, säger Arne Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.