Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Ebola: Hot mot västafrikansk stabilitet

Uppdaterad
Publicerad

Ebola-katastrofen håller på att få drag av apokalyps – världsundergång – i medierna. Politiker som Barack Obama har varnat för hysteri. Men epidemin väcker många frågor.

Det är fattiga länder som har drabbats. Mycket litet av avancerad medicinsk forskning har ägnats åt sjukdomen. Det är inte lönsamt för de stora läkemedelsföretagen att forska för fattiga länder som Guinea, Liberia och Sierra Leone. Det är de tre som drabbats värst hittills även om sjukdomsfall registrerats i grannländer som Nigeria.

Ebolaepidemin kan därför bli en varningssignal för många. FN:s världshälsoorganisation WHO kan också anklagas för att inte ha brytt sig om en annalkande katastrof. Liksom att en rad rika länder inte agerat kraftfullare och tidigare.

Ebolautbrott

Rika ställs mot fattiga

Katastrofen kan därför bli ännu ett fall där rika länder ställs mot de fattiga, med förstärkta krav på en ny världsordning.

I två av de drabbade staterna har det i modern tid ägt rum förödande inbördeskrig – i Liberia och i Sierra Leone. Även i Guinea kan man kalla den existerande demokratin ”bräcklig”.

Det finns olika former av gruppmotsättningar som vållade inbördeskrigen i de båda staterna. De motsättningarna kan utnyttjas av nya aktörer nu när rädsla och kaos råder.

Förgiftar brunnar

Det finns redan obehagliga rapporter från Liberias huvudstad Monrovia. Där talas det om personer som förgiftar brunnar för att sprida ebolan ytterligare. Polismyndigheter har dementerat dessa uppgifter. Men misstänkta har drabbats av våld och misstankar sprids.

Det finns alltså utrymme för hittills okända krafter att sprida misstänksamhet mot andra  grupper i samhället. Det kan skapa en ny instabilitet i de drabbade länderna. Människor spelas ut mot varandra.

Det som är betänkligt är också att många människor efter inbördeskrigen inte litar på politikerna. De misstänker att politiker och höga tjänstemän bara är ute efter att plocka åt sig mer pengar genom att be omvärlden om hjälp.

Denna misstänksamhet beror på att biståndspengar tidigare förskingrats på detta sätt.

Humanitär och ekonomisk katastrof

Samtidigt som detta är en väldig humanitär katastrof är det också en ekonomisk katastrof.

I Sierra Leone talas det om svårigheter för jordbruket och livsmedelsförsörjningen. Bönderna kan troligen inte sätta och så denna höst. Utebliven skörd blir inte bara en ekonomisk katastrof – det kan också bli en humanitär svältkatastrof.

Liberias finansministerium talar om att de ekonomiska tillväxtsiffrorna måste justeras ned kraftigt. Statens inkomster kan minska med upp till 20 procent.

Allt detta sätter en fruktansvärd press på de styrande, i ett område där demokratin inte är en självklarhet.

Väntar på återuppbyggnad

I till exempel Liberia väntar fortfarande invånarna på att se sitt samhälle återuppbyggt efter cirka elva års inbördeskrig. Det är alltså redan krisdrabbade som drabbas av en ny kris. En del av det handlar om att en underdimensionerad sjukvård inte kan ta hand om de sjuka.

Återuppbyggnadsprocessen i både i Liberia och Sierra Leone kommer nu, med försämrad ekonomi, att bli lidande. Det kan också leda till protester och att sittande regimer undermineras och risken för inbördes strider ökar.

Utländska företag som investerat i de drabbade länderna kan väntas dra sig tillbaka. Sådana återtåg har redan rapporterats. De drabbade staterna kan bli ett slags utstötta i världsgemenskapen med tanke på smittorisken. Utländska arbetare lämnr till exempel den viktiga gruvindustrin som måste slå igen.

Världens rädsla kan isolera

Vi vet ännu inte om ebolaviruset sprider sig i stor skala till de drabbade staternas grannländer. Det behöver inte bli en konkret medicinsk smitta som drabbar grannländerna. Men omvärldens rädsla kan isolera också dem.

Frågan är också – och vi har inget svar – hur detta kommer att påverka situationen för hela Afrika, där det hittills funnits signaler om en positiv utveckling.

Till detta kommer andra märkliga fenomen. Att president Obama i USA varnar för en ebola-hysteri hör också samman med känslor och stämningar i USA av apokalyps – och som finns även i andra rika länder.

Utnyttjas partipolitiskt

I USA har redan Obamas motståndare, republikanerna, börjat ifrågasätta Obama-administrationens möjligheter att bekämpa ebola. Bara ett fåtal fall har konstaterats, men det är helt klart att detta kan utnyttjas politiskt.

Man kan alltså säga att vår värld idag lever med två spöklika fantomer: Dels ebola, dels terroristorganisationen Islamiska staten, IS. Båda kan upplevas som två otäcka hot och ingen vet hur man ska besegra dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet