Ebolaländer hotas av hungersnöd

Publicerad

Uppemot en miljon människor riskerar hungersnöd till följd av den nuvarande ebolaepidemin i Västafrika, varnar FN:s livsmedelsorgan FAO och WFP. Främst är det i de hårdast drabbade länderna Liberia, Guinea och Sierra Leone, som människor riskerar att stå utan mat. Jordbruket har svårt att hitta arbetskraft, skördar går förlorade, marknader har bommat igen, gränser stängts och produktionskedjor brutits.

– Viruset har en fruktansvärd effekt på de tre värst drabbade länderna och kommer att fortsätta påverka många människors tillgång till mat den närmaste tiden, säger Denise Brown, talesperson för WFP.

Sierra Leone, där smittan just nu sprids snabbast, meddelade på onsdagen att man kommer att skicka ut vårdpersonal för att gå från dörr till dörr i jakt på ebolasjuka. Regeringen har också utfärdat reserestriktioner inom landet för att begränsa smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.