Efter den senaste tidens misstänkta attentat mot moskéer kommer nu polisen och Säpo att höja bevakningen för att trygga religionsfriheten. Foto: TT

Efter moskébränderna: Säpo utreder näthot

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas misstänka attacker mot moskéer har hyllningar och hot flödat i sociala medier och på högerextrema sajter. Nu arbetar Säpo för att reda på om det kan ligga allvar bakom hoten på nätet.

Efter händelserna i veckan, med start då en moské i Eskilstuna brann våldsamt och fem personer fick föras till sjukhus, har Säpo tillsammans med polisen satt igång arbetet med att analysera kommentarer i olika forum och grupper på nätet. Det skriver Dagens Nyheter i dag.

”Härligt!”

Bland annat möttes nyheten om branden såhär i kommentarfälten på den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsens hemsida:

”Det bästa vore ändå att vänta för att sedan slå till allihop på en gång. Visa dem att nu är det nog”

Eller:

”Härligt! Fram för fler brinnande moskéer! Ju fler sådana avgudatempel som står i brand, desto bättre blir världen att leva i.”

Bistår polisen med information

Det är dessa kommentarer, och andra hot, som nu utreds av Säpo, skriver Dagens Nyheter.

– Vår uppgift är att se om det rör sig om personer som har både avsikt och förmåga att begå brott och om de tillhör de organiserade och etablerade nätverken i extremistmiljöerna som vi följer. Samtidigt bistår vi polisen med information hela tiden, både på lokal och på nationell nivå, säger Sirpa Franzén på Säpo till tidningen.

Säpo har inte kunnat se att någon av organisationerna eller extremistnätverken ligger bakom eller tänker göra allvar av hoten.

Detta har hänt

25 december: En kraftig brand bryter ut i en moské i Eskilstuna. Fem personer får föras till sjukhus och polisen utreder händelsen som grov mordbrand. Enligt uppgifter till SVT ska en man med bensinflaska synts vid lokalens ingång precis innan branden bröt ut.

29 december: Det börjar brinna i en moské i Eslöv.  Räddningskåren är snabbt på plats och ingen skadas. Polisen misstänker mordbrand.

1 januari: En brand startar i en moské i Uppsala. Enligt vittnen ska någon ha kastat in en molotovcocktail i lokalen och rasistiska slagord klottrades på väggarna. Polisen rubricerar händelsen som försökt till mordbrand, hets mot folkgrupp och skadegörelse.

Expo har även listat tidigare vandalisering och skadegörelse av moskéer som förekommit under året. Du hittar listan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.