Efterlyst terrorsvensk kan vara död

Publicerad

Den man från Göteborg som är efterlyst misstänkt för terroristbrott kan ha dödats i Syrien, enligt uppgifter till Expressen.

Nyligen dömdes två män av Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse för terroristbrott.

Enligt rätten ska de ha medverkat till att två män fick halsarna avskurna i Syrien 2013. Ytterligare en man, en 27-åring från Göteborg, är efterlyst misstänkt för inblandning.

Enligt Expressen kan den mannen nu ha dödats i en flygräd i Syrien för flera månader sedan. Tidningen hänvisar till flera anonyma källor. Säpo vill inte bekräfta uppgiften till tidningen.

Inte heller utrikesdepartementet (UD) kan bekräfta uppgiften.

– När det rör sig om personer i Syrien är det väldigt svårt för oss att hantera frågorna över huvud taget eftersom vi inte har kontakt med lokala myndigheter, även när det gäller dödsfall, säger Joakim Edvardsson vid UD:s presstjänst till TT.

Mannen är sedan i juli häktad sin frånvaro, misstänkt för medhjälp till terroristbrott. Han företräds av advokat Claes Östlund, som inte heller kan bekräfta att mannen är död.

– Jag har inte varit i kontakt med honom och jag har ingen aning, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.