Efter den sista augusti kan man inte längre lämna i de gamla 20- 50- och 1000-kronors sedlarna på banken. Arkivbild Foto: TT

1,3 miljarder kronor i sedlar saknas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag är det sista chansen att lämna in gamla tjugolappar, femtiolappar och tusenlappar till banken. Trots en kampanj från Riksbanken så saknas fortfarande sedlar till ett värde av 1,3 miljarder kronor.

Sverige håller på att byta sedlar. De gamla tjugo-, femtio- och tusenlapparna är ogiltiga och går inte längre att betala med i butik. Men fram till på onsdag kan du sätta in dem på banken. Sedan är det stopp även där.

Sök i garderoben

– Det gäller att söka igenom kläder och garderober nu, säger Christina Wejshammar, chef på avdelningen för betalningar och kontanter på Riksbanken.

Totalt sett saknas 41 miljoner sedlar, några kanske är utslitna men många ligger troligtvis i jackfickor och byrålådor.

– Det är svårt att veta vad alla försvunna sedlar är, men vi tror att de finns hemma hos människor i ganska stor utsträckning, säger Christina Wejshammar.

Vad ska man göra om man har gamla sedlar hemma?

– Fram till och med på onsdag kan man gå till sin bank och sätta in pengarna på konto. Vi har en överenskommelse med bankerna, så om man har svårt att hitta ett bankkontor som tar emot kontanter så ska man ringa bankens kundservice och hänvisa till den här överenskommelsen, säger Christina Wejshammar.

Framgångsrik kampanj

Riksbanken har i en kampanj efterlyst de gamla sedlarna och nu har 93 procent av de gamla tusenlapparna lösts in, men fortfarande finns det många tjugor och femtiolappar kvar någonstans.

Det saknas 36 miljoner gamla tjugokronorssedlar till ett sammanlagt värde av 720 miljoner kronor och drygt 5 miljoner gamla femtiolappar som är värda totalt 260 miljoner kronor.

Sista chansen

Men det är inte helt kört även om du skulle hitta en bunt gamla sedlar även senare i höst. Här beskriver Riksbanken hur du kan gå till väga.

– Det kommer vara lite krångligare men det går. Man kan skicka pengar till oss på Riksbanken. Vi tar då ut en avgift på 100 kronor och gör dessutom en penningtvättskontroll, säger Christina Wejshammar.

En penningtvättskontroll innebär att man måste svara på några frågor om sedelinnehavet. Riksbanken tar emot äldre sedlar oavsett hur gamla de är.

I nästa steg ska även de gamla hundralappen och femhundralappen bytas ut. De är giltiga i butik till och med 30 juni 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.