Foto: TT

2.100 tjänster bort på Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Över 2.000 tjänster på Ericsson i Sverige försvinner, sedan företaget klarlagt detaljerna i sitt effektiviseringsprogram. Totalt måster 1.700 Ericsson-anställda får lämna sina jobb, och i dag har alla som måste sluta fått personliga besked.

– Det är förstås jättetufft att behöva ge de här beskeden. Även om man vet att man ska göra det är inte roligt. Men vi måste hela tiden vara kostnadseffektiva, säger Helena Norrman, informationschef på Ericsson.

400 får byta jobb inom Ericsson

Ericsson flaggade för uppsägningar redan förra året men de slutliga beskeden om vilka som måste gå har kommit nu. Totalt försvinner 2 100 tjänster i Sverige. 400 personer får byta till jobb inom Ericsson som blivit lediga när personal slutat frivilligt. Men 1 700 anställda får sluta helt.

Neddragningar på Ericsson

I mars varslade Ericsson om att 2 200 tjänster skulle bort. Uppsägningarna kostar Ericsson 2,5 miljarder kronor att genomföra. Målet med programmet är dock att spara 9 miljarder kronor till 2017 i hela bolaget.

Katrineholm drabbas värst. Där försvinner 400 jobb och Ericsson stänger helt. De senaste åren har Ericsson lagt allt mer resurser på olika tjänster, mjukvara och media. Bolaget har under samma tid också köpt företag, vilket gjort besparingarna möjliga.

”Ändå ett svenskt företag”

I och med uppsägningarna är nu bara 15 000 av Ericssons 117 000 anställda kvar i Sverige.

– Men vi är ändå ett svenskt företag, med huvudkontor, mycket forskning och stort ägande kvar i landet, säger Helena Norrman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet