• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT

630.000 tyska dieselbilar återkallas

Uppdaterad
Publicerad

Tyska biltillverkare, bland dem Volkswagen, Audi, Porsche, Opel och Mercedes, återkallar 630.000 dieselbilar för att åtgärda för höga utsläpp av skadliga partiklar, meddelar landets transportminister Alexander Dobrindt.

Det är den tyska transportmyndigheten KBA som uppmanat biltillverkarna att återkalla fordonen, sedan undersökningar visat att de släpper ut omotiverat stora mängder hälsovådliga kväveoxidpartiklar, rapporterar Reuters.

Ska skydda motorn

I efterdyningarna av Volkswagens fusk med avgasutsläpp testades 53 bilmodeller. KBA upptäckte inga fler fall av fusk, men däremot att tillverkarna använder sig av teknik som stryper avgasreningen på ett omotiverat frikostigt sätt.

Det handlar om så kallade temperaturfönster, som används för att reglera när vissa filter stängs av i avgasreningssystemet. Syftet är att skydda motorn från att skadas när det blir kallare.

Systemet är tillåtet enligt EU:s riktlinjer, men myndigheterna fann att det skilde mycket mellan olika biltillverkare vid vilken temperatur systemet slår i gång.  

Slog till vid 18 plus

Hos en biltillverkare slog systemet till redan när utetemperaturen sjönk till 18 grader, berättar en myndighetskälla för Reuters.

– Utredarna har uppmanat biltillverkarna att ta till åtgärder för att minska användningen av temperaturfönster, säger källan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.