Foto: TT

Abonnemanget dyrare än elen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges alla hyresgäster betalar nu mer för sina elabonnemang än för elen. Det visar en ny undersökning som Rapport tagit del av.

Det skedde ett trendbrott år 2012. För första gången betalade då hyresgästerna mer för sitt elabonnemang än för elen. Allt enligt en undersökning som gjorts av Nils Holgerssongruppen (se faktaruta) med stöd av bland annat Hyresgästföreningen.

– Jag tycker det är bedrövligt och jag tycker det är ett tecken på att man utnyttjar sin monopolställning. Man tar ut högre och högre pris för elnäten. Och det är klart att slutligen är det hyresgästerna som får betala det, säger Barbro Engman som är förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Statistiken är tydlig. För elen där det finns konkurrens har priserna sjunkit de senaste åren, men för elabonnemangen där företagen har monopol har priserna exploderat. År 2006 kostade elabonnemanget 26,22 kronor per kvadratmeter men har sedan dess stigit till 36,57 kronor per kvadratmeter. Det är en ökning med närmare 40 procent.

”Svårt att komma åt eljättarna”

Stora delar av elnätet i Sverige ägs av eljättarna Fortum, Eon och Vattenfall som alltså fått igenom kraftiga prishöjningar på sina elnät de senaste åren.

– Det är väldigt svårt att komma åt dem för de har en väldigt stark maktbas, säger Barbro Engman på Hyresgästföreningen.

– Det är de som förfogar över näten och det är elbolagen som sätter priserna. Så länge inte ens den inspektion som är till för att övervaka dem kommer någonstans har det blivit vår uppgift att fortsätta att blåsa på och tala om att det inte är rimligt att det ser ut på det här sättet, fortsätter Barbro Engman.

Prishöjningarna som eljättarna fått igenom på sina monopol har godkänts av den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen.

Fakta: Nils Holgerssongruppen

Granskar varje år kommunala taxor för el, sophämtning, uppvärmning, vatten och avlopp. Består av följande organisationer: Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.