Airbus får grönt ljus av EU

Publicerad

Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA har godkänt den franska flygtillverkaren Airbus jätteflygplan A350. Därmed har man klarat av det största hindret innan planet kan börja flyga passagerare reguljärt.

Den modell av flygplanet som godkänts, A350-900, är designat för att bära 314 passagerare och är tänkt att konkurrera med rivalen Boeings Dreamliner, Boeing 787.

Flygbolaget Qatar Airways är tänkt att bli först ut med att använda planet och flygningarna är planerade att börja redan innan årsskiftet. I Norden har både SAS och Finnair beställt planet, skriver svd.se.

A350-900 har bevisat sin flygvärdighet genom 60 000 timmar av certifieringsarbete, inklusive 250 timmar i luften med säkerhetsinspektörer, enligt Reuters som citerar EASA. En större modell, A350-1000, ska tas i bruk 2017 efter liknande tester.

Trots att konkurrenten Boeing fick ut sin Dreamliner först på marknaden har planet drabbats av en rad tekniska problem som lett till förseningar. Inte minst har det norska lågprisbolaget Norwegian drabbats.

Både Airbus och Boeing säger att deras nya jätteflygplan sänker bränsleförbrukningen med minst 20 procent jämfört med traditionella plan. Hittills har 750 stycken A350 beställts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.