Åklagare: Karimova mutades av Telia

Uppdaterad
Publicerad

Uzbekistans diktators dotter Gulnara Karimova pekas nu formellt ut av åklagarsidan som misstänkt för att ha tagit emot mutor från Telia Sonera.

Telia mutade en ”del av den 'politiska eliten' i Uzbekistan för att få tillgång till nödvändiga licenser och frekvenser”, skriver korruptionsåklagarna Gunnar Stetler och Bernt Berger till Stockholms tingsrätt, efter det att den krävt att få veta hur det går med utredningen. Karimovas misstänkta roll avslöjades i SVT hösten 2012 i Uppdrag granskning.

2007 gick Telia in i Uzbekistan genom att skaffa sig en lokal partner, Takilant, som visade sig ha 200 miljoner kronor på ett svenskt konto. De pengarna är frysta av åklagarna och måndagens skrivelse till tingsrätten är ett yrkande på att frysningen ska fortsätta.

Telias diktatursamarbete

– Jag måste till och från redovisa för domstolen, eftersom vi har ett tvångsmedel på 200 miljoner, att det görs någonting och varför det aldrig blir klart, sade Gunnar Stetler vid en presskonferens på måndagen.

Följer pengarna

Takilant, som Karimova misstänks stå bakom, har tjänat cirka 2,2 miljarder kronor på affärerna. Även andra bolag figurerar i utredningen. För utredarna handlar det om att följa pengarna.

– Det handlar till syvende och sist om vem som står bakom de bankkonton dit Telias pengar har gått, säger Gunnar Stetler.

Merparten av pengarna från Telia gått till Karimova, enligt honom. Han har inte kunnat förhöra henne, och därmed inte delgivit misstanke.

– Men hon lär väl uppmärksamma det här, utgår jag ifrån, säger han.

Om det får någon betydelse att Karimova nu formellt misstänks är oklart.

– Möjligen är det så att det påverkar en del utredningsåtgärder utomlands, säger han och berättar att han utgår från att han kommer att få stöd av ryska och uzbekiska myndigheter i utredningen.

Åtal i december

Minst tre personer, som vid det här laget har fått lämna Telia, har delgivits misstanke om mutbrott. I december hoppas Stetler kunna väcka åtal mot dem.

Utredningar om korruption och penningtvätt med koppling till Karimova pågår även i andra länder. I Schweiz, dit Telias betalningar gått, finns mångmiljardbelopp frysta. De kan komma att begäras ut av den svenska utredningen.

– Det är inte alls säkert att det per automatik är schweizarna som i slutändan ska hantera de pengarna, säger Gunnar Stetler.

Telia och Uzbekistan

Telia inledde sina affärer i Uzbekistan 2007 via det lokala bolaget Takilant.

I september 2012 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att Takilant har kopplingar till Gulnara Karimova, dotter till landets diktator Islam Karimov. Telia har betalat 2,2 miljarder kronor för bland annat 3G-licenser mellan 2007 och 2010. Åklagaren misstänker att merparten av pengarna hamnat hos Karimova, som ”orkestrerat, kontrollerat och varit den som främst dragit fördel av förfarandet”.

Karimova misstänks även i Schweiz för penningtvätt. Där har motsvarande flera miljarder kronor frysts. Hon själv tycks samtidigt ha fallit i onåd i sitt hemland. Därifrån kommer upprepade men obekräftade uppgifter om att hon sitter i husarrest.

I februari greps Karimova nära förtrogna, Gayane Avakyan, som var firmatecknare för Takilant och den som skrivit på avtal.

Ytterligare en person som misstänks för inblandning är Bekhzod Akhmedov. Han ska ha företrätt Takilant i förhandlingar med Telia, men var samtidigt vd för det konkurrerande bolaget Uzdunrobita, men hjälpte trots det Telia in på marknaden.

Hittills har Telias dåvarande vd Lars Nyberg avgått till följd av härvan, hela styrelsen har bytts ut och flera höga chefer sparkats.

(TT)

Internationella förgreningar

Ett tiotal länder berörs i utredningen.

 * I Turkiet har ett av nio förhör hittills hållits.

 * Från USA hoppas utredarna på bevis för affärernas stora dollartransaktioner.

 * I Ryssland befinner sig vittnen och andra som ska förhöras och där finns också handlingar som kan anses viktiga.

 * I Schweiz finns mångmiljardbelopp frusna. Sverige har begärt ut dokument, vilket överklagats av Takilant.

 * Utredningar om korruption och penningtvätt med koppling till Karimova pågår i åtminstone Schweiz, Frankrike, Lettland, Nederländerna och USA.

 * Karimovas lyxegendomar i Frankrike, som TT spårat, är också frysta.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet