Johan Bergström, ansvarig för Financial Services på Capgemini Consulting i Sverige. Foto: TT

Allt fler svenska dollarmiljonärer

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenska dollarmiljonärer fortsätter öka och uppgår nu till 80 700 personer, vilket är drygt 10 000 fler än förra året. Det visar Capgeminis årliga kartläggning av världens dollarmiljonärer.

Trenden de senaste åren har varit att de rika blivit allt rikare – och fler. Årets siffror följer mönstret och visar på nytt rekord i antal svenskar som har en förmögenhet på minst en miljon dollar (cirka 6,6 miljoner kronor). Även de investerbara tillgångarna har ökat markant. 

– Den är främst den fina utvecklingen på aktie- och fastighetsmarknaden som ligger bakom ökningen. Många av de makroekonomiska orosmolnen försvann 2013, som att Eurokrisen klingade av och att USA undvek budgetstupet, säger Johan Bergström, ansvarig för Financial Services på Capgemini Consulting i Sverige.

Fortsatt ljus framtidstro

En annan viktig orsak till årets rekordsiffror är de rikas skifte från att fokusera på bevarande av sin förmögenhet till värdetillväxt.

– Börsen har gått starkt och vi har låga räntor. De säkra innehaven ger inte så hög avkastning, vilket leder till att man tar mer risker i stället. Det hänger också ihop med en tilltro till en fortsatt bra utveckling. Många vill vara med på resan, säger Johan Bergström.

Samma trend i Asien och Nordamerika

Även i ett globalt perspektiv blir de rikaste fler. Antalet dollarmiljonärer i världen ökade 2013 med 1,76 miljoner personer, vilket är den största ökningen sedan 2009. Nordamerika har nu 4,33 miljoner dollarmiljonärer och behåller toppositionen som den världsdel där det finns flest rika, tätt följd av Asien med 4,32 miljoner individer. I Europa är antalet 3,83 miljoner.Slår man samman alla dollarmiljonärer i världen så har de en förmögenhet på 56,6 biljoner dollar, motsvarande 376 000 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär 100 gånger den svenska bruttonationalprodukten.

Boende inte inräknat

Om du bor i en dyr lägenhet eller villa, men inte är stormrik annars, så är du inte medräknad i statistiken. I genomgången har Capgemini inte räknat med det primära boendet i förmögenheten. Om man räknar på det sättet kan antalet svenska dollarmiljonärer vara över en halv miljon, enligt siffror från Crédit Suisse som publicerades i oktober 2013. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.