Foto: TT

Analytikernas dom på Börje Ekholm som ny VD för Ericsson: ”Väldigt överraskande”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på att Börje Ekholm blir ny VD för Ericsson väller in, överraskande men ett bra val lyder den initiala domen från analytiker och experter.

– Jag är mycket förvånad, men det är ett bra val, ett mycket bra val. Jag gillar det Börje gjorde i Investor och såg vad han gjorde som styrelseordförande i Nasdaq där jag jobbade i fem år, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.

– Det är ett tungt namn med internationell respekt och det är precis vad Ericsson behöver just nu, fortsätter han.

Neddragningar på Ericsson

Men är det inte en nödlösning när den nya vd:n rekryteras från styrelsen?

– Jo, så får man se det. Det har gått så långt och har tydligen varit så svårt att rekrytera att man måste ta till det här greppet. Jag tror inte heller att Börje hade tänkt att bli så här operativ igen. Men sedan är frågan hur länge han kommer att sitta kvar.

”Väldigt överraskande”

– Det är väldigt, väldigt överraskande, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, om att Börje Ekholm utses till ny Ericsson-chef.

Ekholm har varit en central figur i Ericssons styrelse och därmed legat bakom den strategi som lett fram till dagens kris för telekomtillverkaren.

– Han tillför kanske inte så mycket nytt när det gäller strategi, avseende bolagets nuvarande struktur. Han har suttit med i bolaget länge och är delvis ansvarig för den strategi som lett fram till de här problemen, säger Daniel Djurberg till TT.

Höjer på ögonbrynen

Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam, säger att hon tror att många höjer på ögonbrynen över valet, och att det återstår att se om Börje Ekholm kommer att kunna vända företagets kräftgång.

– Jag tror att många hade väntat sig att de skulle välja någon med mer erfarenhet från telekom, eller de andra operativa bolagen i Handelsbankssfären eller i Investorsfären, säger hon till TT.

– Men samtidigt, tittar man lite närmare är det en person som torde kunna Ericssons verksamhet väldigt väl.

Facket positivt

Per Norlander, facklig koncernförhandlare vid Sveriges ingenjörer på Ericsson, säger att Börje Ekholm uppfyller många av fackets önskemål på en ny vd, och att de just nu inte har anledning till oro.

– Han har teknisk bakgrund, han förstår forskning och utveckling, och han förstår företaget. Vi tror att han kan vara rätt man att ta tag i utmaningarna, säger Norlander till TT.

– Det handlar om att skaffa utrymme för att satsa framåt och bli ett bra företag, och att inte hamna i negativa sparspiraler ideligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet