Mats Qviberg Foto: TT

Mats Qviberg åtalas för grovt svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Mats Qviberg åtalas för grovt svindleri i samband med den så kallade HQ-härvan för fyra år sedan, enligt Ekobrottsmyndigheten. Fyra andra åtalas också, varav tre för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott.

Den femte åtalade var revisor i HQ AB och dotterbolaget HQ Bank och åtalas för medhjälp till grovt svindleri.

”Brotten är att bedöma som grova då de vilseledande uppgifterna varit ägnade att medföra ekonomisk skada till betydande belopp för den allmänhet som förvärvat eller skulle komma att förvärva aktier i HQ AB”, skriver chefsåklagare Martin Tidén vid Ekobrottsmyndigheten i en kommentar.

Tidén yrkar på näringsförbud och förbud mot att lämna ekonomiskt biträde.

HQ Bank, som förlorade sitt banktillstånd i samband med härvan, bedrev i vinstsyfte bland annat så kallad egenhandel med optioner, en verksamhet som inte redovisades enligt gällande regelverk, enligt Tidén.

– Han (Mats Qviberg) har ett ansvar, anser jag, för att följa det här regelverket, säger Tidén till TT.

Kan ge fängelse

Och eftersom det inte har gjorts har det lett till vilseledande uppgifter i årsredovisningen. Och det är det som ligger bakom brottsrubriceringen grovt svindleri.

Grovt svindleri kan ge sex års fängelse. Qviberg var vid tidpunkten för de misstänkta brotten styrelseordförande och storägare i HQ AB.

Förvånas av åtalet

Qviberg har skickat ut ett pressmeddelande som han hänvisar till på twitter. I övrigt hänvisar han till sina advokater.

– Det är med viss förvåning som vi ser att åklagaren inte kommer fram till samma slutsats som vi efter att ha gått igenom det stora materialet. Vi ser att det inte finns grund till åtal, säger advokat Olle Kullinger.

På Twitter skriver Qviberg att han ”gett i uppdrag åt sina rådgivare att utvärdera motåtgärder mot Ekobrottsmyndigheten och chefsåklagare Martin Tidén.

Vilka dessa motåtgärder är vill Olle Kullinger inte kommentera i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.