Avgörandet närmar sig för Stampen

Publicerad

Med fyra veckor kvar på rekonstruktionsperioden saknar mediekoncernen Stampen svar på ackordsförslaget från en stor andel fordringsägare. Ett yttrande saknas bland annat från största fordringsägaren – Skatteverket.

Stampen hade begärt besked senast i måndags. Men med fordringar på omkring en halv miljard kronor har Skatteverket krävt mer information för att ta ställning till ackordserbjudandet, som lades fram i slutet av juni.

– Rekonstruktören är inte riktigt färdig ännu med allt som ska vara framtaget till ett ackordsförslag. Skatteverket inväntar de uppgifterna innan vi säger någonting, säger Ingela Johansson, handläggare på Skatteverket.

Påminnelser på väg

Avgörande är bland annat att den skuldtyngda koncernen kan visa att det finns en överlevnadsförmåga efter ackordet. Det innebär att det kan krävas en avsiktsförklaring från nya ägare om kapitaltillskott för att Skatteverket ska ge grönt ljus.

Rekonstruktören, advokat Christian Andersch, planerar i veckan att skicka ut påminnelser till alla fordringsägare som ännu inte svarat vare sig ja eller nej. Därefter räknar han med att samtliga Stampen-bolag i mitten av augusti ansöker om förlängd rekonstruktionsperiod. Den nuvarande löper ut den 23 augusti.

Kort därefter hoppas han kunna begära ackordsförhandlingar i tingsrätten, som enligt plan ska slutföras i september.

För att kunna begära ackordsförhandlingar måste rekonstruktören få stöd från ägare till minst 40 procent av fordringarna. I tingsrätten krävs sedan att nivån uppgår till 75 procent av fordringsbeloppet för att ackordet ska bli godkänt.

– Min bedömning är att det är lämpligt att avvakta med en begäran tills det att Skatteverket har fått den information de efterfrågar, säger Andersch.

Diskussioner pågår

Kontakter med potentiella investerare sköts av koncernledningen och ägarna, med ordförande Peter Hjörne och koncernchefen Martin Alsander i spetsen.

– Vi har pågående diskussioner med potentiella investerare. När vi har något konkret att presentera kommer vi att göra det, säger Hampus Knutsson, kommunikationschef på Stampen.

– De som vi för diskussioner med är olika aktörer som tror på och vill satsa på att investera i verksamheten, tillägger han.

STAMPENS KRIS

Mediekoncernen Stampen, med Peter Hjörne som styrelseordförande och huvudägare, har över 3 000 anställda. Det skuldtyngda bolaget befinner sig sedan i maj i en rekonstruktionsprocess efter flera års kris.

Huvudbolaget Stampen AB och 15 dotterbolag berörs. Bland annat ingår dagstidningarna Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen, Strömstads Tidning och TTELA, tryckerierna i V-Tab-koncernen samt distributionsbolaget VTD.

Koncernen hade i slutet av mars banklån och momsskulder på nästan 1,2 miljarder kronor.

Förslaget till ackord bygger på att mindre fordringar betalas fullt ut, men att fordringar som överstiger vissa gränsvärden skrivs ned med 75 procent. För Stampen Local Media, där koncernens dagstidningar ingår, har gränsvärdet satts till 10 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.