Avmattning i bemanningsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturen ser ut att försvagas. Bemanningsbranschen, som är en tidig indikator, mattas av. Tredje kvartalet i år fortsatte branschens tillväxt att minska.

– Tillståndet i ekonomin är osäkert, ingen verkar veta vart vi är på väg. Det ser vi väldigt tydligt och väldigt tidigt, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsbranschen.

– Vi ligger alltid snäppet före när det går ner, och när det vänder upp så ligger vi också snäppet före, fortsätter han.

Ökningstakten avtar

Bemanningsföretagens omsättning ökade 3,4 procent det tredje kvartalet i år, jämfört med motsvarande period förra året. Men ökningstakten avtar. I vintras steg omsättningen med nio procent.

Företagen i bemanningsbranschen omsatte 5,3 miljarder kronor under tredje kvartalet. Nivån 5-5,5 miljarder kronor i kvartalsomsättning har varit stabil sedan 2011 då branschen hade återhämtat sig från finanskrisen 2009. Henrik Bäckström räknar med stabilitet framöver:

– Tecknen tyder på att det ska fortsätta vara lugnt-nästan onormalt lugnt. Det blir vare sig bu eller bä, säger han.

Industri och lagerverksamhet svarar för nästan hälften av omsättningen för bemanningsföretagen. Hälso- och sjukvården svarar för åtta procent.

Stressigt läge

– Det är ett stressigt läge i världsekonomin med global tillväxtpress. Det stora problemet är att vi lider brist på framtidstro, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

– Var är vi i konjunkturen? Jag kan egentligen inte svara på den frågan längre. Jag kan inte längre se någon konjunkturkurva framför mig, säger Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.