Foto: Scanpix

Nu behöver bankerna dina sparpengar

Uppdaterad
Publicerad

Skyhöga bolån och ett lågt sparande gör de svenska bankerna sårbara om finanskrisen i Europa förvärras.

”Låna hos oss, låna hos oss, låna hos Götabanken, låna hos oss”. Det har gått exakt 25 år sedan den ökända låten producerades för en av de banker som gick under i förra finanskrisen.

Sedan dess har de svenska hushållens skuldberg blivit fem gånger högre. 1987 hade svenskarna skulder på 520 miljarder kronor. 2011 hade skulderna växt till 2.600 miljarder kronor.

Men nu vill bankerna att vi ska spara mer och låna mindre. Storbankerna rapporterar om hårdare konkurrens och lägre marginaler på hushållsinlåning i sina halvårsbokslut. De marknadsför sparkonton såväl via sina högsta chefer som websidorna.

Samtidigt har de skärpt amorteringskraven på bolån. Swedbank vill till och med ha lagkrav på amortering.

-Det här är en följd av att vi har en finanskris och en skuldkris i alla delar av samhället, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör i Swedbank.

-Skuldnivåerna måste ner.

Hotar stabiliteten

Enligt Swedbank kan de höga bolånen i kombination med det låga banksparandet till och med hota den finansiella stabiliteten i Sverige.

Eftersom bankerna har styrt kundernas sparande till fonder i stället för bankkonton har bankerna förhållandevis lite insättarpengar att använda för sin utlåning. I stället lånar de upp pengarna på finansmarknaden. Men det är betydligt mer riskabelt, särskilt om bostadspriserna faller. Då blir belåningsgraden så hög att bankerna inte kommer att få låna med så kallade säkerställda obligationer längre.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger att det här gör svenska banker mer sårbara.

-Bankerna är mer beroende av marknadsfinansiering och den finansieringskällan är skakigare än normal bankinlåning,  säger Peter Norman.

Regeringen har tidigare varnat för riskerna med bankernas kortfristiga upplåning. Hälften av den är i utländsk valuta. Även det ökar riskerna när det är oroligt på finansmarknaderna.

Önskar skattelättnader

Swedbank vill nu ha flera lagändringar för att få ner risknivåerna i banksystemet. Förutom lag om amortering vill banken även att banksparande ska bli mer förmånligt skattemässigt.

Men det vill inte Peter Norman.

-Bankerna kan själva avhjälpa det här problemet genom att höja inlåningsräntorna, säger han.

Bankkonton där pengarna binds i tre månader ger just nu mellan 2,55 och 2,75 procents ränta hos de flesta banker.

SEB-bankskunden Keith Wilkins, som SVT träffar vid en bankomat i centrala Stockholm, är inte särskilt nöjd med räntan.

-Räntan borde vara mycket bättre, men jag har pengar på sparkonto i alla fall. Pengar måste man ju ha, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.