Flera partier och nu även bankerna är positiva till att slopa ränteavdraget. Foto: TT

Banker vill slopa ränteavdrag

Uppdaterad
Publicerad

De svenska bankernas branschorganisation Bankföreningen har ändrat sig och vill nu att ränteavdragen fasas ut under en period på åtta till tolv år, rapporterar SR Ekot.

Föreningens vd Hans Lindberg uppger att han har storbankerna och de övriga medlemmarna i ryggen:

– Vi har en samsyn om det här, naturligtvis, inom Bankföreningen, säger han.

Enligt Lindberg måste dock avtrappningen ackompanjeras av skattesänkningar, för att inte folk ska få svårt att klara av boendekostnaderna.

Varnat för bubbla

Bankföreningen företräder 27 banker, däribland de fyra storbankerna Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank.

Tidigare har riksbankschefen Stefan Ingves, mot bakgrund av risken för en bostadsbubbla, argumenterat för en avtrappning av ränteavdragen. Även de flesta av de politiska partierna är öppna för eVarn utfasning men Socialdemokraterna och Moderaterna håller än så länge emot.

Fakta: Glödhet bostadsmarknad

Statistik som presenterades i onsdags visar att den svenska bostadsmarknaden är fortsatt glödhet.

Enligt Mäkarstatistik så har priserna på bostadsrätter gått upp med i genomsnitt tre procent den senaste månaden och med 14 procent räknat på ett år.

Enligt Hox-index, som tar hänsyn till vilken typ av bostäder som sålts och därmed uppges spegla den ”underliggande” prisutvecklingen, har priserna på bostadsrätter gått upp med nästan 20 procent det senaste året medan villapriserna stigit med närmare 14 procent.

Källa: Mäklarstatistik, Valueguard

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.