Bankvinster på rekordnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Svenska banker är en lönsam affär. Tillsammans gjorde de fyra stora en vinst på 85,4 miljarder kronor förra året. Över 35 miljarder går tillbaka till ägarna i form av höjda utdelningar.

Sammanlagt har bankerna ökat sina vinster, rörelseresultaten, med 8,2 miljarder kronor. Samtidigt ökade utdelningarna med 10,3 miljarder kronor.

Så sent som i november hotade finansminister Anders Borg bankerna med skärpta kapitalkrav om utdelningarna till ägarna skulle fortsätta.

– Låt mig vara tydlig på den punkten; börjar bankerna diskutera utdelningar, då kommer vi skärpa riskvikterna. Det är inte ett läge då bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börjar återköpa aktier, sade Borg då.

Mjukare tonläge

Sedan dess har han mjukat upp formuleringarna och sagt att han inte principiellt motsätter sig utdelningar, utan att banker som går bra och som har en stabil och stark kapitalbas visst kan dela ut pengar.

Uppenbarligen anser sig de fyra svenska storbankerna – Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB – klara kraven med marginal. Alla fyra utmanar finansministern och höjer sina utdelningar. Tillsammans delar de ut 35,3 miljarder kronor till sina ägare.

Tre av de fyra bankerna, SEB är undantaget, har också ökat sina vinstmarginaler. Bäst i klassen är åter Swedbank som ökade sin avkastning på eget kapital med 2,2 procentenheter till 14,4 procent. Handelsbanken har den högsta avkastningen, 14,7 procent. Alla de fyra storbankerna redovisar förbättrade marginaler på såväl bolån som andra lån.

Skydd från kollaps

Nordea är klart störst av de stora. Bankens rörelseresultat 2012 förbättrades till 35,2 miljarder kronor. Vd:n Christian Clausen var nöjd i sin bokslutskommentar:

”I slutet av 2012 hade vi fler kunder, mer kapital och högre lönsamhet än någonsin förr.”

Bankerna anser sig behöva de höga vinsterna eftersom man både svenska och europeiska bankmyndigheter väntas höja kapitalkraven på bankerna. De skärpta kraven ska minska risken för att skattebetalarna pengar ska behöva användas för att rädda krisande banker och i förlängningen skydda det finansiella systemet från kollaps.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.