Bättre än väntat för Scania

Uppdaterad
Publicerad

Buss- och lastbilstillverkaren Scania redovisar en vinst före skatt på 2 109 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 1 918 miljoner kronor motsvarande period 2013.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 825 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 21 126 miljoner kronor, jämfört med 19 341 miljoner kronor ett år tidigare.

Vd: God efterfrågan

Orderingången, mätt i antal lastbils- och busschassier, steg med 1 procent jämfört med första kvartalet 2013 till 21 027 och leveranserna ökade med 11 procent till 18 844.

”Efterfrågetrenden under inledningen av året indikerar en fortsatt hög nivå för fordons- och servicevolymerna”, skriver vd Martin Lundstedt i rapporten.

På grund av Volkswagens bud på Scania presenterar bolaget delårsrapporten två veckor tidigare än vanligt.

Rapporten tidigarelagd

– När man är i ett budförfarande är det viktigt att alla fakta blir kända snabbt, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

VW har erbjudit 200 kronor per aktie i Scania, men villkoret är att man kommit upp i 90 procent av aktierna i Scania när budtiden går ut den 25 april.

En oberoende kommitté i Scanias styrelse anser att budet är för lågt. AMF, Skandia liv och Fjärde AP-fonden har alla meddelat att de inte vill sälja sina innehav.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.