Foto: TT

Billigare att säga upp bundna lån

Uppdaterad
Publicerad

Att säga upp sitt bundna bolån i förtid kan bli en mycket dyr affär, men i sommar kommer reglerna ändras. Bankerna kommer då inte längre att få ta lika mycket betalt för lån som sägs upp.

De flesta har i dag rörliga räntor, men många har också bunda räntor på sina bolån.

I dag tar banken rejält betalt om man till exempel måste sälja sin bostad och säga upp det bundna lånet i förtid. Men från 1 juli ändras reglerna för bankerna.

Den svenska lånefesten

– Om du har ett femårigt bolån och redan efter ett par år vill byta till en annan bank så kommer det inte kosta konsumenten lika mycket som idag, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M).

– Det är bra eftersom det sätter större press på bankerna och det går kanske att få bättre villkor.

Bankerna kan ta igen pengarna

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, säger också att det kommer att bli billigare att lösa ett lån i förtid.

Kommer bankerna inte att kunna tjäna lika mycket på bolånen?

– Nej inte på just det här med förtida inlösen av bolån. Det kommer kanske att ligga närmare den faktiska kostnad som bankerna har.

Enligt finansmarknadsministern måste bankerna följa lagändringen, men han säger samtidigt att bankerna säkert kommer att ta igen de förlorade pengarna på annat sätt.

– Det finns risk för det, säger Peter Norman.

– När man ska värna konsumenten blir man aldrig klar. Den finansiella industrin har en fantastisk förmåga att hitta på nya produkter och nya sätt att ta betalt på. Det gäller för oss lagstiftare att värna konsumenterna och hjälpa dem att flytta fram sina positioner.

Fler förändringar

Ytterligare en förändring från första juli blir att bankerna inte längre kan säga upp bolån om marknadsvärdet på bostaden skulle sjunka.

– Om du har ett bolån på till exempel 7 miljoner kronor, och plötsligt är värdet på ditt hus bara fem miljoner, då har inte banken rätt att säga upp lånet under dess löptid. Då får konsumenten tid på sig att lägga om sin ekonomi, kanske sälja sin bostad under ordnade former så att man inte får en panikförsäljning som man hade i till exempel USA för 15 år sedan, förklarar Peter Norman.

Ökar kraven på bankerna nu?

– Ja, säger Annika Creutzer, och då får vi se hur det i sin tur drabbar oss konsumenter, om det blir i form av högre boräntor, svårare att pruta eller så. Det brukar sällan drabba bankernas vinster.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska lånefesten

Mer i ämnet