Johan Dennelind, Telia Soneras vd, intervjuas av SVT Nyheter under en pressträff på Telias huvudkontor i Stockholm. Foto: TT

Jan Nylander: Blir svårt för Telia Sonera att hitta villiga köpare

Uppdaterad
Publicerad

Det lär bli svårt för Telia Sonera att hitta en seriös köpare till alla de bolag som i dag sattes på försäljningslistan. Skulle du köpa ett bolag där du inte vet vem som är medägare och där du inte ens kan plocka ut några vinster?

Telia Sonera kom med dubbla budskap i dag. Samtidigt som ledningen poängterade vilka fina bolag man nu vill sälja och vilket arbete som gjorts de senaste åren för att få bolagen i bra skick kom samtidigt varningssignalerna.

Vd Johan Dennelind poängterade att man hade problem:

Telias diktatursamarbete

– Vi fortsätter att försöka men vi har kommit till en punkt där vi känner att vi har gjort allt vi kan och vi har ingen lösning. Vi har ingen lösning på vem som är våra slutgiltiga ägare i två länder: Uzbekistan och Azerbajdzjan.

Fem miljarder låsta i Uzbekistan

Även om bolagen i regionen är några av Telia Soneras mest vinstgivande företag så pekade vd:n på att grundförutsättningen för att driva verksamheten ändå är att det ska gå att få hem pengarna till Sverige. Enbart i Uzbekistan och Nepal finns det nu fem miljarder kronor som är låsta i landet. Det gör att att vd:n drar slutsatsen:

– Vid någon tidpunkt måste man ställning och säga att det här går inte längre. Det här är en tungt vägande anledning till att vi har tagit beslutet att börja reducera vår närvaro i regionen.

Endast naiva skulle köpa

Det lär därmed inte bli så lätt för Telia Sonera att sälja ut sin verksamhet i till exempel Uzbekistan: ett genomkorrumperat land där presidentdottern nu är misstänkt för att ha fått flera miljarder kronor i mutor för att Telia Sonera ska ha fått de nödvändiga liscenser som behövs för verksamheten. Ett tecken på vad som händer när utländska företag inte betalar är det ryska telekomföretaget MTS som blev av med sina liscenser över en natt 2012 och förlorade 4,5 miljarder kronor.

Så även om Telia Sonera nu säger att man vill sälja sin verksamhet i Uzbekistan och de andra länderna i regionen är förstås frågan vilka företag som är beredda att ta över. Det måste antingen vara ett företag som blundar för riskerna eller är naiva nog att inte förstå vilka risker man tar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet