Bolåneräntan kan sänkas

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kommer Riksbankens räntebesked och i stort sett alla analytiker förväntar sig att det blir en sänkning. Frågan är om det sin tur leder till att storbankerna sänker räntorna för alla bolånekunder? Analytikern Peter Malmqvist tror att storbankerna tvingas att följa efter Riksbanken.

Under onsdagen har Riksbankens direktion haft möte för att fatta beslut om styrräntan, och på torsdagen presenteras deras besked. Vid de två senaste beslutstillfällena har styrräntan lämnats oförändrad, men nu tror analytiker och bankekonomer att det blir en annan utgång.

– Om man följer vad de flesta ekonomer som noggrant bevakar Riksbanken anser så skulle jag säga att det verkar troligt att de sänker räntan, säger finansanalytikern Peter Malmqvist.

Styrräntan förväntas sänkas med 25 punkter till 0,5 procent. Två orsaker till den väntade sänkningen är den låga inflationen samt att det osäkra läget i Europa påverkar svensk export.

Blir bolånen billigare?

De svenska hushållen har sammanlagt lån på drygt 2.850 miljarder kronor, så ränteförändringar kan göra skillnad. När nu mycket talar för att Riksbanken sänker sin styrränta följer därför frågan om storbankerna gör det samma och sänker bolåneräntorna.

Det finns faktorer som talar mot sänkta bolåneräntor. Bland annat ska Finansinspektionen skärpa kapitalkraven för storbankerna under hösten. Det är kostsamt för bankerna och därför kan notan hamna hos bolånekunderna.

”De tvingas följa med”

Finansanalytikern Peter Malmqvist tror ändå att bolånen blir billigare om Riksbanken sänker styrräntan.

– Bankerna har hittills försökt bromsa sänkningar av bolåneräntor med motiveringen att det finns åtgärder som gör att de vill ha bättre marginal och bättre vinster. Men vi har bra konkurrens på bolånesidan och de övervakas både av media och myndigheter så i förlängningen har det visat sig svårt för bankerna att bromsa. De tvingas att följa med ner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.