Mörk himmel över nybyggen. ”Vi har absolut en bostadsbubbla. Den är så illa att politikerna inte ville prata om den i valrörelsen”, enligt Lars Wilderäng. Foto: TT

Bopriserna har stigit med 750 procent

Uppdaterad
Publicerad

Nya unika siffror visar att bostadspriserna i storstäderna ökat med mellan 600 och 750 procent på mindre än 20 år. Nu varnar allt fler för en bostadsbubbla som snart kan spricka.

Unika inflationsjusterade siffror från bostadsrörelsen HSB som SVT tagit del av visar att bostadsrättspriserna i storstäderna mångfaldigats på kort tid. I Storstockholm har priserna sedan 1996 till andra kvartalet i år ökat med 600 procent.

Lars Wilderäng driver Cornucopia, en av Sveriges mest lästa och högst rankade ekonomibloggar. En blogg som under flera år har diskuterat en svensk bostadsbubbla.

– Vi har absolut en bostadsbubbla. Den är så illa att politikerna inte ville prata om den i valrörelsen. Vilket säger att det är ganska illa. Det spelar ingen roll vad man jämför med; nettolöner, KPI etcetera. När man jämför med alla klassiska indikatorer så har priserna stuckit iväg helt enormt, säger Lars Wilderäng.

Explosiv utveckling

HSB har tillsammans med bostadsindexerarna Valuegard på statliga Boverkets uppdrag tagit fram ett helt unikt material kring svenska bostadspriser sedan 1980. Statistiken visar att prisutvecklingen de senaste 20 åren varit explosiv. Den största ökningen har varit i Malmö där de inflationsjusterade priserna sedan 1996 gått upp med 750 procent. I Göteborg har priserna ökat med 650 procent medan Storstockholms lägenhetsinnehavare sett priserna öka med 600 procent.

Färsk statistik visar att priserna fortsätter uppåt. Enligt Valuegard har priserna i Stockholm på nio månader fram till och med augusti i år ökat med 12 procent. I Göteborg och Malmö har ökningen varit något mindre.

70.000 per kvadrat

Det finns vissa reservationer i materialet. HSB:s lägenheter ligger normalt inte i stadskärnorna. Som jämförelse är genomsnittsprisnivån för centrala Stockholm enligt Svensk Mäklarstatistik över 70.000 kronor per kvadratmeter. Det är dubbelt så mycket som det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en HSB-lägenhet i Stockholm.

När det gäller de tidiga prisserierna i materialet måste man vara medveten om att HSB:s bostadsrätter har varit prisreglerade och att en avreglering skedde först i början av 70-talet.

Samtidigt visar statistik från SCB när det gäller boprisutvecklingen i Sverige att HSB:s prisutveckling från 1980 inte avviker särskilt mycket från SCB:s siffror.

”Bubblan förnekas”

SVT gör en enkät kring populära Nytorget på Södermalm i Stockholm, där de senaste bostadsförsäljningarna visar att flera lägenheter sålts med kvadratmeterpris på mellan 70 och 80.000 kronor.

Nästa alla har starka åsikter om bostadsmarknaden. Många är oroliga för de höga prisnivåerna men de flesta tror ändå att priserna kommer fortsätta uppåt.

– För att man ska kunna få en bubbla så måste den förnekas. Därför ägnar sig de flesta åt att förneka och hitta olika resonemang som gör att vi inte har en bubbla. Men lyssnar man på internationella bedömare så är de inte särskilt tveksamma till att vi har en bubbla i Sverige, säger Lars Wilderäng.

Enligt Lars Wilderäng kan villapriserna falla med runt 30-40 procent om bubblan spricker, när det gäller bostadsrättspriser kan de falla betydligt mer, enligt honom.

Fler varnar för bubbla

Lars Wilderäng är inte ensam om att varna för riskerna med en bostadsbubbla. De internationella organisationerna IMF och OECD har länge varnat för de höga svenska bopriserna. Även riksbankschefen Stefan Ingves har under flera år uttryckt starkt oro för de snabbt stigande nivåerna.

Och när ekonomipristagaren till Alfred Nobels minne, som är en av världens ledande experter på ekonomiska bubblor, professor Robert Shiller, var i Stockholm för ett år sedan sade han att det är naivt att tro att svenska bostadspriser kommer fortsätta uppåt i all framtid. Även en annan pristagare, Paul Krugman, varnade för bubbla när han var i Stockholm i början av året.

”Oron överdriven”

Men det finns också de som anser att oron är överdriven. En av dem är ekonomiprofessorn Harry Flam. I ett blogginlägg på sajten Economistas skrev han i januari i år att ”Sammantaget finns det knappast några tecken på att det skulle finnas en prisbubbla på bostadsmarknaden. Det hindrar dock inte att priserna kan falla, men det skulle i så fall bero på en förändring i fundamentala faktorer, som att risken för arbetslöshet ökar eller börsen dyker”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.