Foto: SVT

Borg: Säkert för konton i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg gästade Aktuellt bara någon timme efter beskedet att Cyperns parlament röstade nej till bankskatten:

– Får vi allvarliga bekymmer på Cypern förvärras problemen i Grekland.

Anders Borg (M) räknar med att det blir fortsatt oro, men att det kommer ett nytt förslag från Cypern snart.

– Det är en stor osäkerhet i den europeiska ekonomin, det har vi varnat för att den kan komma tillbaka via Cypern, Italien och Grekland. Nu får vi nog förhandlingar under natten och kanske ett nytt förslag under morgondagen. Jag tror att inriktningen nu handlar om att fria mindre insättare och kanske gå lite tyngre på de som har riktigt stora konton.

Vi hörde vår korrespondent som sa att han har pratat med företrädare för regeringen som säger att landet inom ett par dagar kan tvingas lämna euron, vad skulle det betyda?

– Nu tror jag att man har som huvudlinje under kvällen och veckan att hitta ett nytt sätt att uppnå de här beloppen. Sen är det viktigt att understryka ur en svensk kontext att vi kommer ju inte ägna oss åt den här typen av indragningar på sparkonton, vi har trygga banker.

Det är inte uteslutet att det ändå blir en sån här skatt på Cypern. Vad tycker du om det här unika tilltaget att ta sparares pengar på det här sättet?

– I Sverige har vi inte gjort så utan vi har tagit över bankerna, förstatligat dem då. När vi tog över Kaupthing eller för den delen Carnegie blev det aldrig något behov av att utlösa insättningsgarantin för det var ju då statliga institutioner.

– Har man satt in sina pengar i en trygg bank i ett tryggt land är riskerna väldigt väldigt små.

Hur allvarligt är det för resten av Europa och eurosamarbetet?

– Det är en del av den oro vi har varnat för. Får vi allvarliga bekymmer på Cypern förvärras problemen i Grekland. Hittills har marknaden tagit det här med stort lugn men jag tror att vi har anledning att följa utvecklingen väldigt noga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.