Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker, menar att småsparare bör avvakta innan man agerar efter Stockholmsbörsens reaktion på brexit. Foto: TT

Börsen öppnar efter brexit – så ska du agera

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnar Stockholmsbörsen efter brexit, och de flesta analytiker tror att det kommer att bli en nedgång. För småspararen är det bäst att sitta still i båten och inte drabbas av panik, menar analytiker.

På världens börser kände man redan i fredags av följderna av Storbritanniens val att lämna EU. Över hela världen rasade börserna. Men Stockholmsbörsen har haft midsommarstängt så det första resultatet där kommer först i morgon.

Men vi kan vänta oss en nedgång, tror Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker.

Brittisk EU-omröstning

– Det mest troliga scenariot är att vi tappar. Att det går ner fem procent tror jag inte är omöjligt, säger hon.

”Skakigt”

Annika Creutzer, privatekonomisk analytiker, håller med.

– Det är troligt med en nedgång. Jag skulle säga att det blir skakigt med en nedåtgående trend.

– Vi kan nog räkna med att spekulationsuppgången som vi såg dagarna innan omröstningen kommer att suddas ut, fortsätter Annika Creutzer.

Småsparare bör avvakta

För småspararen är det bäst att avvakta, menar Ylva Yngveson.

– Det finns ingen anledning att göra någonting. Avvakta.

– För småspararen gäller det att vara inne på marknaden, inte gå ur i panik utan vara kvar där i många år. Kanske speciellt när det gäller pensionssparandet som kan innebära 20-30 års sparande, säger hon.

Kan ställa om till kortare räntefonder

Annika Creutzer menar att det är högst osäkert om småspararen blir påverkad av brexit.

– Men känner man en oro över att det är så här skakigt så kan man ju ställa om till kortare räntefonder under en kortare tid. Betrakta dem som en sorts tillfällig parkeringsplats. Olika sparanden där man har fonder i ett försäkringsskal eller ett investeringssparkonto.

– Men man ska inte stanna där för länge för då missar man kanske uppgångar också, och det är viktigt att välja korta räntefonder med lägsta möjliga avgift.

Bredd är viktigt

För den som sparar mer långsiktigt, till exempel till pension, kan det vara bra att följa med i händelserna och besöka en rådgivare under hösten, menar Ylva Yngveson.

– Det viktigaste är naturligtvis att man har en sådan bredd att man inte är ensidigt inriktad på enstaka aktier och enstaka fonder utan att man i så fall har ett brett sparande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet