Börsyra på grekisk kovändning

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stockolmsbörsen, liksom alla andra handelsplatser för aktier i Europa, sköt i höjden på nyheten om en grekisk kovändning inför långivarnas krav.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Inte ens att dessa långivare, med Tyskland i spetsen, var kallsinniga inför den grekiska helomvändningen kunde förstöra aktieköparnas sökande efter positiva tecken att köpa aktier till.

För det är ett gäng optimister, aktiemarknaden, som har sol  i blick. Centra– och riksbanker där vår svenska Riksbank ingår pumpar ju ut miljarder i varje land för att hetta upp ekonomierna. Alla dessa billiga pengar sugs in i aktiemarknaden i jakt på en högre ränta (avkastning).

Ekonomiska krisen i Grekland

I denna sjösjuka miljö kan ju inte 2 procent av Europas ekonomiproblem, kallat Grekland, utgöra en stoppkloss, tänker aktiemarknaden.

Långa uppgångar tar oss närmare ett fall

Visserligen går många bolag bättre men jakten på avkastning får priserna på aktier att öka snabbt, jämfört med verkliga vinster i en förhoppning att kurser och verklighet ska mötas, någon gång i framtiden.

På världens största aktiemarknad, USA, har det breda indexet Russel 3 000 (en portfölj av väldigt många aktier) stigit så länge att det är den näst längsta uppgången sedan 1978... ”and counting”.

Långa uppgångar tar oss närmare ett fall, men i dag glömde aktiemarknaden Grekland – så de så!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet