Bostadsministern vill sänka reavinstskatten

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill se en ”rejäl sänkning” av reavinstskatten vid försäljning av bostäder. Det skriver Dagens Nyheter.

Han menar i en intervju med DN att reavinstskatten, har minskat rörligheten och därför motverkar ett effektivt användande av de bostäder som finns i Sverige.

Därför bör reavinstskatten, alltså den skatt som man betalar om man sålt en bostad med vinst, sänkas ”rejält”. Idag är reavinstskatten 22 procent.

Peter Eriksson vill därför få till en uppgörelse med oppositionen om sänkt reavinstskatt.

Samtidigt konstaterar han att det krävs en bred uppgörelse för att få till en förändring och att läget mellan regering just nu är låst.

Att sänka reavinstskatten skulle enligt bostadsministern gynna människor som ”inte har stora plånböcker”.

– För trots allt: nya bostäder blir inte billiga. Kan man effektivisera användandet av befintligt bestånd påverkar det mer möjligheterna för nyanlända och ungdomar att få en bostad, säger han till DN.

Bostadsministern vill inte låsa sig vid hur en eventuell sänkning av skatten skulle finansieras.

Så sent som i somras misslyckades regeringen och Alliansen med att nå en bred överenskommelse i bostadspolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.