Arkivbild. Foto: TT

Svensk mäklarstatistik: Bostadspriserna stannar av

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna har näst intill slutat öka den senaste tiden, det slår Svensk mäklarstatistik fast i en rapport. När det gäller bostadsrätter har priserna till och med minskat en aning de senaste tre månaderna.

Tydligast är trendbrottet när det gäller bostadsrätter i Stockholms innerstad. Där har priserna bara ökat med två procent det senaste året, en mycket liten siffra jämfört med de senaste åren, enligt Svensk mäklarstatistik.

Statistiken baseras på försäljningar av över 30.000 lägenheter och villor under juni och augusti 2016.

Lägre priser

Jämfört med för tre månader sedan, har priserna till och med sjunkit en aning, enligt rapporten.

– Ska vi hitta något liknande så får vi nog backa tillbaka till Lehman Brothers-kraschen 2009, då vi såg en liknande sättning i priserna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik, som tagit fram rapporten.

Bostadsrätterna i Malmö går dock emot trenden. Där har priserna fortsatt att öka – med omkring tolv procent jämfört med för ett år sedan.

”Amorteringskravet en psykologisk effekt”

Även villapriserna i Sverige har ökat med omkring tio procent jämfört med för ett år sedan, men de senaste tiden har också de prisökningarna mattats av.

Har amorteringskravet påverkat det här?

– Nja, jag tror att amorteringskravet hade en psykologisk effekt. Men den faktiska effekten är svårare att utläsa eftersom bankerna redan i princip hade infört amorteringskrav innan det blev lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.