Foto: TT

Bostadspriser stiger igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en paus stiger bostadspriserna igen. – Nu sätter det fart igen, det är anmärkningsvärt, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

De senaste årens kraftigt stigande bopriser kom av sig under senhösten och kring årsskiftet. Men nu stiger priserna något igen, visar de månatliga mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Den senaste månaden har villorna i snitt blivit en procent dyrare medan bostadsrätterna ligger stilla.

– Efter tre månader av stiltje ser vi tydliga tecken på att det börjar röra sig uppåt igen, säger analyschef Per-Arne Sandegren.

Villor i storstäder

Det är framför allt villorna i storstäderna som drar. Den synligaste prisuppgången under februari, plus två procent, märks på villor i Storstockholm och Storgöteborg. I Göteborgsområdet stiger också bostadsrättspriserna tydligast, plus två procent där också. Även i centrala Stockholm och i Malmöregionen ökar priserna på bostadsrätter med en procent. Men totalt sett ligger priserna på bostadsrätter i genomsnitt stilla.

På lite längre sikt handlar det fortsatt om stora prisuppgångar. På ett år har priserna på bostadsrätter generellt i hela riket stigit med 14 procent medan villorna har blivit tio procent dyrare.

Fler affärer

Samtidigt görs allt fler affärer, en trend i stigande, och det samtidigt som priserna stiger.

Sedan månadsskiftet februari/mars har marknaden tagit ytterligare fart, enligt Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

”Detta är ingen unik situation och sett till samma period förra året var utvecklingen väldigt likartad och om det följer samma trend som förra året så kommer vi att se prisökningar även framöver”, skriver hon i en kommentar.

På lite längre sikt handlar det fortsatt om stora prsuppgångar. På ett år har priserna på bostadsrätter generellt i hela riket stigit 14 procent medan villorna har blivit 10 procent dyrare.

Samtidigt görs allt fler affärer, en trend i stigande.

– Det är ytterligare ett tecken på att vi har en het marknad, säger Sandegren.

Grundförklaringen är bristen på bostäder, enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.