Foto: TT

Bostadsrallyt bara fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

De svenska villapriserna når allt högre höjder visar torsdagens siffror från Statistiska centralbyrån. Uppgången gäller över hela landet, men det finns regionala skillnader.

Den svenska villan har i genomsnitt blivit 8 procent dyrare sedan april förra året och kostar numera 2.478.000 kronor att köpa. Under perioden februari till mars har priserna stigit med 1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod. Det visar SCB:s småhusbarometer som presenterades i dag.

Uppskruvat tempo

–Bostadsbristen på orter där människor vill bo är värre än någonsin, säger Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet.

Enligt Mäklarsamfundet är tempot på bostadsmarknaden extremt upptrissat just nu, bland annat på grund av de låga räntorna och den politiska otydligheten om amorteringskrav, slopade ränteadrag och andra åtgärder som kan tänkas bromsa prisuppgången.

Men tjänar inte mäklarbranschen pengar på att bostadsmarkanden är så het?

– Mäklare tjänar på att konsumenterna är trygga. I det långa loppet är det inte någon som tjänar på ogenomtänkta affärer som stressas fram, säger Josefine Uppling.

Regionala skillnader

SCB:s rapport visar på regionala skillnader. Största prisökningen de tre senaste månaderna hittar man i Kalmar där villorna blivit 7 procent dyrare. På delad andraplats ligger Jönköping, Värmland, Dalarna, Stor-Göteborg samt Stor-Stockholm där uppgången varit 3 procent. I  fyra län har priserna sjunkit under den senaste perioden. Mest på Gotland där nedgången varit 4 procent medan den har stannat vid 1 procent i Uppsala, Blekinge och Västernorrland.

Inget storstadsfenomen

Sett till hela det senaste året sedan har dock småhuspriserna stigit i samtliga län i landet. I topp ligger Östergötland med en uppgång på 14 procent följt av Stockholm och Norrbotten där priserna gått upp 11 procent. Mest blygsam har ökningen varit i Jämtland där priserna stigit två procent sedan april 2014.

– Siffrorna bekräftar det vi känt till ganska länge, att utbudsproblematiken inte längre är ett storstadsfenomen utan finns även på studie- och residensorter. Samtidigt finns det andra orter i landet där det är oerhört svårt att sälja några objekt över huvud taget. Arbetsmarknadsläget, infrastrukturen och möjligheten att pendla är helt avgörande, säger Josefine Uppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.