Mäklare på börsgolvet i New York Foto: TT

Börserna faller och pundet rasar

Uppdaterad
Publicerad

En finansiell chockvåg sköljer över världen efter beskedet att britterna vill lämna EU. Börserna rasade rejält runtom i Europa, så även i USA. Samtidigt har pundet tappat kraftigt i värde, även den svenska kronan tar stryk.

Tidigare i veckan har finansmarknaderna varit inställda på att Storbritannien ska stanna i EU. Världens börskurser har pekat uppåt och pundet har stärkts. Men samtidigt som det stod klart att britterna röstat för ett utträde ur EU rasade valutan totalt.

När Londonbörsen stängde på midsommarafton hade den fallit 3,2 procent. Särskilt hårt slog oron efter brexit-beskedet mot storbankerna och flygbolagen.

Brittisk EU-omröstning

På de övriga ledande Europabörserna var raset ännu större. Frankfurtbörsen låg på minus 6,8 procent och Parisbörsen hade tappat 8,0 procent.

Även i USA märktes det brittiska valresultatet av på börserna, även om fallet var något mer dämpat jämfört med situationen runtom i Europa. Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 3,4 procent, Standard and Poors stängde på minus 3,6 procent.

Både Dow Jones och S&P noterade således sin värsta börsdag sedan augusti förra året, rapporterar CNBC. Även Nasdaqs kompositindex backade under fredagen. Fallet på 4,1 procent är Nasdaqs sämsta notering sedan augusti 2011.

Stockholmsbörsen var stängd på grund av midsommarfirandet.

Nedgångarna i Europa och USA följer på kraftiga börsras i Asien. Tokyobörsen hade vid stängningen rasat med närmare åtta procent.

Tecken på panik

– Alla räknade med ett stanna kvar-resultat, säger Nordeas chefsstrateg Jan von Gerich, till TT.

Han talar om ”tecken på panik” på de finansiella marknaderna.

– De senaste dagarna tycktes alla på marknaden vara säkra på att det skulle bli bremain.

Han räknar dock med att marknaderna lugnar ned sig ganska snabbt.

– Det finns en bra chans att vi hittar botten redan i dag, och sedan blir kvar på lägre nivåer en längre tid.

I ett sådant scenario kan de makroekonomiska effekterna av brexit bli begränsade, särskilt utanför Storbritannien, enligt von Gerich. Men samtidigt är det inte helt uteslutet med fortsatt finansiell turbulens, och därmed mer negativa realekonomiska effekter, menar han.

Turbulent tid

På kort sikt behöver man inte vara orolig för svensk ekonomi, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman. Men det kommer att vara turbulent på de finansiella marknaderna under en tid, säger hon.

– Det kommer vara stökigt framöver, vi kommer behöva se någon form av aktioner från centralbanker och tydliga uttalanden från politiker för att försöka lugna det här.

Några räntesänkningar är inte att vänta på kort sikt. Däremot kan centralbankerna komma att intervenera på valutamarknaden, för att stabilisera valutakurserna. De kan också behöva tillföra likviditet till banksystemet, enligt Breman.

Hon blev sannspådd redan under förmiddagen. Den schweiziska centralbanken ingrep för att hejda francens förstärkning, Europeiska centralbanken (ECB) förklarade sig beredd att skjuta till ytterligare likviditet till de finansiella marknaderna och Bank of England sade att ”alla nödvändiga åtgärder” för att säkra stabiliteten kommer att vidtas.

Först efter lunch uttalade sig Riksbanken och Finansinspektionen (FI) i brexit-frågan:

”Vi har beredskap att vidta nödvändiga åtgärder för att hantera störningar på de finansiella marknaderna”, skrev Riksbanken, och tillade att den har kontakt med både myndigheter, andra centralbanker och de svenska bankerna.

”Finansinspektionen följer utvecklingen på de finansiella marknaderna och har en löpande dialog med finansdepartementet, Riksbanken och Riksgälden”, skrev FI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet