Foto: TT

Cristina Stenbeck lämnar posten som ordförande i Kinnevik

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska investmentbolaget Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck avgår. Istället kommer hon nu tillträda posten som valberedningens ordförande, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Som ny styrelseordförande i Investment AB Kinnevik, som bolaget officiellt heter, föreslås Tom Boardman.

Cristina Stenbeck tog över som styrelseordförande för Kinnevik när hennes pappa Jan Stenbeck avled 2002. Fadern var mannen som satte det svenska investmentbolaget på den internationella kartan, något som Cristina under sina nästan tio år som ordförande har haft uppdraget att förvalta.

Hitta nya affärer

Att hon slutar som ordförande ser hon som naturligt. Hon har också släppt klubban i flera av sfärens rörelsedrivande bolag.

– 14 är en lång tid att hoppa från styrelsemöte till styrelsemöte. Jag vill få mer tid att hitta nya affärer, nya sektorer som vi tittar på, säger Cristina Stenbeck till TT.

Kinneviksfären sitter på en hel del pengar i kassan och Cristina Stenbeck vill utnyttja sin tid till att leta framtidens affärer.

– Jag startade den här resan när jag var 24. Även om det är svårt att tro är jag snart 39. Jag har sett på mig själv som en entreprenör. Nu återgår jag till den roll jag alltid velat ha.

Cristina Stenbeck kommer dock att sitta kvar i styrelsen, och fortsätta att leda valberedningen. Hon bor numera i Stockholm med sin familj.

Sydafrikan tar över efter Stenbeck

Sydafrikanen Tom Boardman föreslås som ny ordförande i Kinneviks styrelse. Boardman har suttit i styrelsen i fem år. Han har varit verksam inom telekommunikation, banksektorn och detaljhandeln, enligt ett pressmeddelande från företaget. Han föreslås också som ny ordförande i Kinneviks portföljbolag Millicom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.