Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: TT

Damberg om Vattenfall: Nödvändig nedskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) kommenterar i dag nedskrivningen av Vattenfalls värde med 36 miljarder kronor. ”Ibland är det tyvärr nödvändigt med nedskrivningar och det speglas främst av nedskrivningar av verksamheter som Vattenfall förvärvat i Europa och av de olönsamma reaktorerna Ringhals 1 och 2”, skriver Mikael Damberg till SVT Nyheter.

Den statliga energijätten Vattenfall skriver ned värdet på sina tillgångar med ytterligare 36 miljarder kronor. En nedskrivning som näringsminister Mikael Damberg (S) bland annat förklarar med Vattenfalls utveckling mot nya hållbara energikällor.

”Vattenfall befinner sig i en förändringsfas där verksamheter ses över för att ge utrymme för att gå långsiktigt hållbara in i framtiden”, skriver han till SVT Nyheter.

”Ringhals 1 och 2 olönsamma”

Damberg ville inte svara på frågor i en intervju men skickade ett uttalande där han även pekade på dagens låga energipriser och den dåliga lönsamheten hos reaktorerna Ringhals 1 och 2 som ytterligare förklaringar till nedskrivningen.

”Bolaget agerar också på en marknad som sedan en tid tillbaka befinner sig i ett paradigmskifte med låga elpriser. Då är det ibland tyvärr nödvändigt med nedskrivningar och i denna rapport speglas detta främst av nedskrivningar av verksamheter som Vattenfall förvärvat i Europa och av de olönsamma reaktorerna Ringhals 1 och 2”, skriver Damberg.

Ska stötta Vattenfall

Mikael Damberg har ännu inte gett något klart svar på hur regeringen kommer agera men skriver att man kommer arbeta nära bolaget.

”Dessvärre kommer låga elpriser och låga marginaler även fortsatt innebära stora utmaningar för Vattenfall. Regeringen kommer i det här läget att arbeta nära bolaget och stötta i de åtgärder som krävs för att Vattenfall ska förbli ett starkt bolag.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.