Bilpooler och tjänster för att dela på bilar blir allt mer populära. Sunfleet, Car2Go, Roadmate, Flexidrive och Skjutsgruppen är några exempel. Foto: TT

Därför växer delningsekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler tjänster går ut på att hyra, låna eller dela på saker. Det kallas ibland för delningsekonomi och växer så det knakar. De nya tjänsterna kan skapa fler jobb och effektivisera ekonomin, men det kan också leda till försämrade arbetsvillkor och lönedumpning.

Den så kallade delningsekonomin väntas växa från en omsättning på 213 miljarder kronor 2014 till 2.740 miljarder kronor år 2025, enligt en prognos från konsultjätten PWC.

Kapar mellanhänder

De mest kända företagen är Über som utmanar taxibranschen och AirBnB som utmanar hotellbranschen. Affärsidéerna går ut på att kapa mellanhänderna och koppla ihop köpare och säljare ihop direkt, ofta med hjälp av en app eller sajt.

– Det finns enorma möjligheter för Sverige att omfamna delningsekonomin och skapa jobb. Det sänker trösklarna och gör det lättare för egenföretagare att få jobb, säger Anna Felländer, till SVT Nyheter.

Hon är chefsekonom på Swedbank och en av författarna till boken ”Sharing Economy” som kom ut i somras.

Sverige långt framme

Anna Felländer menar att Sverige ligger i framkant för tjänster inom delningsekonomin, bland annat eftersom vi har många it-entreprenörer. Tjänsterna inom delningsekonomin kan effektivisera ekonomin. Men dessa vinster syns inte alltid i statistiken.

– Mycket handlar om tidsoptimering, och det är något som inte kommer fram, säger hon.

Samtidigt finns det också en baksida med de nya tjänsterna. Lönedumpning och försämrade villkor för arbetstagare, är två risker.

Kritik för skev konkurrens

Taxibranschen kallar förmedlingstjänster för ett växande problem och hävdar att Über Pop – där privatpersoner kör andra personer mot betalning – är olaglig. Hotellbranschen hävdar att lägenuthyrningssajter som AirBnB riskerar gästernas säkerhet och leder till snedvriden konkurrens.

Anna Felländer menar att regelverk och politiker inte har hängt med när de nya tjänsterna växt fram. Nu efterlyser hon bland annat en ”F-skattsedel light”.

– Vi behöver mer reglering inom delningsekonomin, så att inte lönerna dumpas, säger hon.

Skadliga monopol

Dessutom ser Anna Felländer en risk för monopolsituationer, där det inte längre handlar om effektivt delande av resurser:

– För de stora plattformarna som har uppnått monopolsituationer handlar det inte om någon delning, utan vinsterna hamnar i kapitalägarnas fickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.