Bengt Holmström Foto: TT

De får ekonomipriset 2016

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Hart och Bengt Holmström. Det är namnen på årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Oliver Hart och Bengt Holmström belönas för sina bidrag till kontraktsteorin, som används  för att beskriva och analysera många typer av ekonomisk verksamhet och transaktioner.

”Oerhört viktigt”

Kontraktsteorierna berör alla slags kontrakt och handlar om allt från försäkringar till anställningsavtal eller lånekontrakt med banker.

Nobelpriset 2016

– Deras arbete är oerhört viktigt för att förstå denna typ av kontrakt, säger priskommitténs ordföreande professor Per Strömbergom Harts och Holmströms bidrag till forskningen.

– Kontrakt har alltid funnits, men pristagarna har rett ut de teoretiska grundvalarna för kontrakten. Förhoppningsvis gör det att vi i framtiden blir lite bättre på att skriva kontrakt och ge riktiga incitament åt företagsledare, politiker, privata entreprenörer som ska sköta om offentliga uppgifter inom vårdsektor eller skola.

Motstridiga intressen

Ett kontrakt är ett sätt för två motstridiga intressen att fördela kostnader och förmåner samtidigt som det skapar förtroende och ger möjligheter till samarbete i stället för misstänksamhet.

Som exempel kan man ta en bilförsäkring. Om den enskilde skulle få full ersättning om bilen blir krockad eller stulen, är risken stor att vederbörande inte är särskilt försiktig med som bil. Men genom att upprätta ett kontrakt som innehåller en självrisk skapas en morot för försäkringstagaren att ta bättre hand om sin bil.

En finländare i USA

Bengt Holmström är född 1949  i Helsingfors, men har främst varit verksam i USA. Han är i dag professor vid prestigeuniversitetet MIT, Massachusetts Institute of Technology.

– Jag blev väldigt överraskad och väldigt glad, säger Holmström om sin reaktion när han fick veta att han var en av pristagarna.

Finlandssvenske Holmström visade i slutet av 1970-talet hur ”en principal (exempelvis ägaren av ett företag) skall utforma ett optimalt kontrakt för en agent (företagets vd), vars handlande principalen inte fullt ut kan observera.”

Vd-bonusar

Han ställde upp en princip som angav hur principalen bör koppla agentens ersättning till relevant information och på så sätt upprätta det optimala kontraktet där osäkerhet vägs gentemot incitament, som det heter i motiveringen.

På frågan om vad Bengt Holmström tycker om dagens nivå på vd-bonusar svarar han:

– Vi tar inte ställning till nivån på bonusarna. Vår forskning handlar mer om vilken typ av strukturer som ska användas. Min personliga åsikt är att strukturerna är för komplicerade idag, säger Holmström.

”Det känns fantastiskt”

Oliver Hart är född 1948 i London. Även han har gjort karriär i den amerikanska universtitetsvärlden och är i dag professor vid Harvard.

– Det känns absolut fantastiskt, säger Oliver Hart till TT bara minuter efter tillkännagivandet att han tilldelats årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Under mitten av 1980-talet gjorde Oliver Hart ”fundamentala bidrag inom en ny gren av kontraktsteorin som behandlar det viktiga fallet med inkompletta kontrakt.”

Gett forskningen verktyg

Teorin fokuserar på den optimala fördelningen av kontrollrättigheter: vilken part skall ha rätt att fatta beslut under vilka omständigheter?

Enligt priskommitténs motivering har Harts forskning haft stor betydelse och påverkat flera områden av ekonomi, juridik och statsvetenskap:

”Han har gett forskarna nya verktyg för att angripa frågor om vilka företag som bör fusionera, den bästa finansieringsbalansen mellan lån och eget kapital, och när skolor, fängelser och andra verksamheter bör vara privat eller offentligt ägda.”, står det.

Amerikaner och män

Årets två pristagare passar väl in på mallen av en ekonomipristagare: De är äldre män vid amerikanska prestigeuniversitet.

– Samtidigt är ingen av dem född i USA, och det gäller årets tidigare pristagare också. Men drygt hälften av dem är verksamma i USA, och det beror på att de amerikanska toppuniversiteten är världens främsta, och därför lockar de till sig de största talangerna, säger Torsten Persson, ledamot i priskommittén till SVT.

Inte i testamentet

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne instiftades 1968 och delades ut första gången 1969. Det fanns inte med i Nobels testamente och många betraktar det därför inte som ett ”riktigt” Nobelpris.

Prissumman är dock densamma som för Nobelpriset: 8 miljoner kronor som de två professorerna nu får dela på.

Bengt Holmström, som inte hade väntat sig att få priset, säger att han inte funderat på vad han ska göra med prissumman.

– Det är det sista jag tänker på.

Fakta: Ekonomipristagare

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har sedan det instiftades för snart 50 år sedan delats ut till 76 personer, varav en kvinna: Elinor Ostrom. Hon är, likt nästan 70 procent av mottagarna, från USA.

Här är de senaste 15 ekonomipristagarna:

  • 2015 Angus Deaton, Storbritannien
  • 2014 Jean Tirole, Frankrike
  • 2013 Eugene Fama, USA
  • 2013 Lars Peter Hansen, USA
  • 2013 Robert Shiller, USA
  • 2012 Alvin Roth, USA
  • 2012 Lloyd Shapley, USA
  • 2011 Thomas Sargent USA
  • 2011 Christopher Sims USA
  • 2010 Peter Diamond USA
  • 2010 Dale Mortensen USA
  • 2010 Christopher Pissarides Cypern
  • 2009 Elinor Ostrom USA
  • 2009 Oliver Williamson USA
  • 2008 Paul Krugman USA

Källa: Kungliga vetenskapsakademien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2016

Mer i ämnet