Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räntan kan sänkas i maj, säger SVT:s ekonomikommentator. Vad talar för att räntan kan sänkas och vad som hade kunnat hindra en sänkning? Foto: Mikaela Landeström/TT, SVT

Den svenska ekonomin ser ljuset – men är fortsatt svag

Uppdaterad
Publicerad

Detaljhandelns och byggbranschens syn på ekonomin var positiv under april och ökade flera procentenheter på barometerindikatorn. Som helhet är dock den svenska ekonomin fortfarande svag och hushållen har det tufft.

– Det är ljummet men blir varmare, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Konjunkturinstitutets nya verktyg barometerindikatorn mäter synen på den svenska ekonomin. Underlaget kommer från enkäter som skickas ut till hushåll och näringsliv.

Indikatorn steg med 1,9 enheter till 95,0 i april och alla delar i ekonomin bidrog till uppgången.

Ett värde på 100 är medel och över det är ekonomin stark. Ett värde över 110 representerar en riktigt stark ekonomi. Om det sjunkit till 90 är ekonomin svag.

I april rapporteras ökningar på alla fronter. Bland annat steg detaljhandeln med 4,4 procentenheter till 102,7 och byggbranschen med 3,9 procentenheter till 97,0. Hushållen steg med 1,3 procentenheter men ligger kvar på låga nivåer med värdet 88,9.

Ekonomin på rätt väg

Beskedet om den svenska ekonomin ska ses som positivt, enligt Alexander Norén.

– Vi har varit nere på riktigt låga nivåer. Sedan dess har vi i flera månader i rad tickat uppåt. Nu fortsätter vi på den här optimistiska synen att framtiden är bättre än gårdagen.

Vad som även är positiv med rapporten är att företagen inte verkar ha några planer på stora prisökningar.

– Det är goda nyheter om man är Riksbanken och läser detta inför ett räntebesked åttonde maj, säger Norén.

Hör Alexander Norén diskutera en potentiell räntesänkning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.