Dom i veckan – kan höja hyror med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt höjda hyror står på spel för många av landets hyresgäster på fredag.  

Då kommer en vägledande hyresdom i Hyresnämnden i Stockholm – vinner Fastighetsägarna kan det betyda höjda hyror med upp till 30 procent.

Regeringen har velat att hyrorna ska öka i centrumnära och välskötta hus, medan det i ocentrala lägen och i misskötta hus, skulle bli mindre hyreshöjningar eller rentav sänkningar.

– Det har i stort sett inte hänt någonting. Det var ju redan en liten, liten differentiering, och vi kan se att man i dag höjer en procent extra i centrala lägen. Men en procent blir ju ingenting med de låga nivåer som det är i det äldre beståndet, säger Hans Lind som är fastighetsprofessor på KTH.

”Börjar bli väldigt höga nivåer”

De som ska komma överens om de nya hyrorna, alltså fastighetsägare och Hyresgästföreningen, är så oense om hur den nya lagen ska tolkas att det hela nu måste avgöras i domstol.

På fredag avgör Hyresnämnden i Stockholm i ett vägledande pilotfall hur mycket mer ett centralt läge ska få kosta.

Huset det handlar om ligger på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Där vill hyresvärden höja hyrorna med i snitt 10 procent.

– Det börjar bli väldigt höga nivåer tycker jag, säger Benny Nilsson som bor i hyreshuset.

Vad har du för hyra idag?

– Jag tror jag har 7.600 kronor ungefär. Om jag har förstått det rätt så kan det hamna uppåt 8.500 kronor, för en tvåa på 58 kvadrat.

– Om domen går våran väg då kommer det att få stor betydelse runtom i Sverige för hyressättning, säger juristen Tore Ljungkvist på Fastighetsägarna och fortsätter:

– Det är möjligt att hyrorna kan ligga 30 procent fel på sina ställen, både uppåt och neråt. Så det finns ju de som kan få hyressänkningar också, säger Ljungkvist.

Bostadsministern: För tidigt att döma ut effekt

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) tycker att det är för tidigt att döma ut effekten av de nya lagarna efter bara två år. Han ser med stort intresse på vad domen på fredag kommer slå fast.

– Det är en del av det som ska värdera om den här modellen fungerar. Att det blir ett antal rättsfall som man får testa det här systemet och lagstiftningen i, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.