Småpartierna vill ha hårdare pensionsregler för politiker

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen stoppar systemet med guldkantade pensioner för politiker. Det kan SVT avslöja i dag. Men småpartierna vill ha strängare regler, och varnar för att striden inte är över.

I framtiden ska riksdagsledamöterna få visstidspension i max två år efter sin avgång – och Sveriges kommuner och landsting väntas följa de nya reglerna.

De nya reglerna kommer bara att gälla nyvalda politiker, de som är ledamöter sedan tidigare ska även i fortsättningen få ersättning ur det gamla systemet. Enligt uppgifter till SVT så var det en grundförutsättning för att de stora partierna skulle gå med på att se över reglerna, medan flera småpartier ville gå längre.

SVT granskar politikers pensioner

– Det är ett smolk i bägaren. Hur kan vi motivera att den gamla politikeradeln från 1900-talet får behålla sina generösa villkor medan nytillträdda får mer realistiska villkor? säger Anders W Jonsson, vice partiledare för Centern.

– Förslaget blir ju tyvärr meningslöst för en bra tid framöver, eftersom sittande ledamöter fortsätter lyfta orimligt generösa politikerpensioner, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

– Jag hade förväntat mig att man skulle kommit längre när det gäller att minska gapet mellan vanliga människors pensioner och politikers.

Men kampen är långt ifrån över. Nu ska reglerna ut på remiss i partierna, och då kommer förespråkarna för stränga regler att försöka få över fler ledamöter till sin sida.

– Vi vill ha ett system där alla som kandiderar till valet 2014 omfattas av de nya reglerna, inte bara de nyvalda, säger Björn Söder (SD), partisekreterare för Sverigedemokraterna.

– Vi kommer fortsätta att försöka övertala så många vi kan i riksdagen medan förslagen är på remiss.

Får miljoner i visstidspension

I juni 2011 började SVT rapportera om de generösa avtalen i riksdagen, och förra året fortsatte bevakningen av pensioner i riksdagen, kommunerna och landstingen. SVT berättade då om gyllene pensionsavtal som kan ge heltidspolitiker miljoner i visstidspension efter avslutat värv, trots att de i många fall knappt ens fyllt 50 år.

Men nu är den tiden snart slut. En parlamentarisk kommitté tillsatt av riksdagsstyrelsen har tagit fram nya regler för riksdagsledamöternas inkomstgaranti, regler som Sveriges kommuner och landsting väntas följa för sina visstidspensioner som kommun- och landstingspolitiker får. Och enligt vad SVT erfar så blir det en rejäl skärpning.

Pension i max två år

I framtiden ska riksdagsledamöterna få pension i max två år, sen är det slut. Och det förutsätter att de suttit i riksdagen i minst åtta år. Pensionen ska baseras på ledamöternas grundarvode, eventuella tillägg räknas inte in.

Däremot tas den undre gränsen på 50 år också bort. Det innebär att även yngre riksdagsledamöter har rätt till ersättningen. De nya reglerna ska gälla från valet 2014.

Man vill också täppa till möjligheten att jobba via eget bolag samtidigt som man får visstidspension. Om en före detta politiker i framtiden jobbar genom ett eget bolag och inte ger sig själv lön utan bara vinstutdelning, så ska de pengarna också jämkas mot pensionen. Fasta kapitalinkomster från till exempel fastigheter ska däremot inte räknas av från pensionen.

Drivande i arbetet ska ha varit Sverigedemokraterna, Centern och Miljöpartiet, medan Folkpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna i början inte ville ha några förändringar. Men i höstas förändrades läget, och idag vill alla småpartier utom Folkpartiet ha ännu strängare regler. Enligt uppgifter ska SVT:s rapportering ha bidragit till den ändrade tonen, samtidigt som statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om att svenskar kan få jobba till 75 års ålder gjorde det moderata motståndet ohållbart.

SKL ska ta fram nya riktlinjer

Sveriges kommuner och landsting har väntat på att riksdagen ska ta fram nya riktlinjer, och kommer sannolikt att låta dem bli vägledande också för de egna reglerna.

– Det bör vara samma grundläggande principer. När arbetet är officiellt ska vi titta på det, antagligen får vi en redovisning i mars, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

– Vi siktar på att vara klara med våra nya riktlinjer till sommaren, så kommunerna och landstingen kan anta dem i god tid till 2014.

Svängning under hösten

I början var motståndet mot att förändra regelverket kompakt, enligt uppgifter till SVT var det Socialdemokraterna och Moderaterna, som innehar flest poster där man får visstidspension, som inte ville ha några förändringar alls.

Men under hösten började saker hända. Det är småpartierna som tryckt på, och enligt våra uppgifter har SVT:s rapportering i hög grad bidragit till att man till sist enats om strängare regler.

– De exempel som lyfts fram har så klart satt fart på diskussionen, säger en person med insyn i arbetet.

Småpartierna vill ha skarpare regler

Reglerna ska presenteras i riksdagen den 30 januari, sedan ska de ut på remiss i partierna och antas i god ordning innan 2014. Men Centern, Kristdemokraterna, Vänstern, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är inte nöjda, de vill göra tillägg om att de egentligen ville ha ännu skarpare regler.

– För ett år sedan hade man aldrig kunnat tro att vi skulle nå så här långt. Men vi är inte nöjda förrän reglerna omfattar alla riksdagspolitiker, säger Anders W Jonsson (C).

– Vår förhoppning är att fler politiker ska inse detta när reglerna är på remiss i partierna, så att vi kan få igenom också den förändringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet